Itä-Ukrainaan syyskuussa solmittu tulitauko on horjunut jälleen, kun Donetskin alueen taistelut kiihtyivät eilen illalla ja yöllä.

Kansainvälisten lehtitietojen mukaan Itä-Ukrainaa osin hallussaan pitävät separatistit kohdistivat Donetskissa raskasta tykistötulta Kiovan keskushallinnon joukkoihin. Ukrainan virallinen armeija vastasi tykistötuleen tykein.

Toistaiseksi tiedot Donetskin taisteluista ovat hatarat. Separatistit ovat julistaneen ulkonaliikkumiskiellon, joka on estänyt ainakin BBC:n toimittajaa raportoimasta tulituksen tuhoista.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt tukevansa separatistien sotatoimia. Viikonloppuna Etyj ilmaisi huolensa sotilaskalustosta, jota separatistit siirsivät Itä-Ukrainassa.

Separatistien hallitsemilla alueilla havaittiin loppuviikosta panssarivoimien ja tykistön liikkeitä. Toimet viittaavat suurimpaan sotilasoperaatioon sitten syyskuun tulitaukosopimuksen.

Etyjin mukaan raskasta kalustoa ja tykistöä operoivat joukot ovat pukeutuneet tummanvihreisiin uniformuihin, joita ei kuitenkaan ole merkitty minkään valtakunnan sotilastunnuksin.

Aiemmin Ukrainassa on puhuttu "pienistä vihreistä miehistä", millä viitataan tunnuksettomiin sotilaisiin. Sotilaiden epäillään kuuluvan Venäjän armeijaan.

BBC kertoo, että Venäjä on tunnustanut, että sen armeijan sotilaita on voinut osallistua taisteluihin Ukrainassa. Sotilaat ovat kuitenkin näiden tietojen mukaan olleet Ukrainassa omalla vapaa-ajallaan.

Tavallisesti valtioiden puolustusvoimat antavat sotilaiden vierailla toisen valtion alueella vain erikoisluvalla.