Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja ja Euroopan komissiossa ulkopolitiikan neuvonantajana työskentelevä Aura Salla arvioi, että Euroopan unionin budjetti kasvaa ja tulonsiirrot lisääntyvät uuden komission kaudella.

”Komission tuoreen puheenjohtajan Ursula von der Leyenin puhe Euroopan parlamentissa oli varmasti miellyttävää kuunneltavaa suomalaisille nykyisen pääministeripuolueen äänestäjille. Von der Leyen lupasi eurooppalaisille minimipalkkaa, yhteistä työttömyysturvan jälleenvakuutusjärjestelmää, joustavampia taloussääntöjä sekä vahvempaa sosiaalista pilaria. Tällä yhtälöllä tulonsiirrot ovat todennäköisesti lisääntymässä ja EU:n budjetti kasvamassa”, hän kirjoittaa IL-blogissaan.

Sallan mukaan von der Leyenin esittelemät poliittiset suuntaviivat tulevalle viidelle vuodelle kannattaa lukea tarkasti, sillä niitä seuraten kirjoitetaan komission tulevat vuosittaiset työohjelmat ja lainsäädäntöesitykset.

Hän arvioi, että turvallisuus on osa-alue, jossa EU:n toimivallan kasvattaminen nykyisestä on sekä sisäisen että ulkoisen turvallisuuden vahvistamiseksi tarpeen ja osin myös mahdollista ilman perussopimuksen muutosta.

”Eurooppa tarvitsee uskottavat keinot jatkuvasti kehittyviä hybridi- ja kyberuhkia vastaan, terrorismin torjuntaan sekä maahanmuuttotilanteen hoitamiseen. Samoin puolustusyhteistyön tiivistäminen esimerkiksi uusien sotilaallisten teknologioiden kehittämiseksi kustannustehokkaammin on oman etumme mukaista.”

Salla huomauttaa, että nyt koottava komissio ja sen poliittinen strategia sekä lainsäädäntöesitykset vaikuttavat merkittävästi myös suomalaisten arkeen ja tulevaisuuteen.

”Tulonsiirtoja lisäämällä tuskin kasvatetaan unionin suosiota. Järkevästi rajatulla, arjessamme näkyvällä, turvallisuuttamme vahvistavalla, ilmastoamme suojelevalla ja talouskasvua tukevalla politiikalla sen sijaan kyllä.”

Lue myös: ”Ilmastoherätys tapahtunut yön yli” – Suomalaismepit huomasivat äkkimuutoksen EU-komission johtajaehdokkaan puheissa