Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on päättynyt merkittävästi edellisiä eduskuntavaaleja vilkkaampana. Oikeusministeriön alustavien tietojen mukaan ennakkoon äänesti nyt 36,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun vuoden 2015 vaaleissa ennakkoäänestysprosentti oli 32,3.

”Ennakkoäänestys päättyi, 36 % on äänestänyt. Meille on tulossa 2000-luvun vilkkaimmat eduskuntavaalit. Pidän äänestysprosenttia jopa yli 72 todennäköisenä”, politiikan tutkimuksen professori Kimmo Grönlund kommentoi Twitterissä.

Tutkimusjohtaja, politiikan kommentaattori Jukka Manninen toteaa, että ennakkoäänestys oli nyt 12,4 prosenttia vilkkaampaa kuin eduskuntavaaleissa 2015. Ääniä kertyi ennakkoon noin 1,53 miljoonaa, ja Manninen uskoo lukumäärän vielä nousevan hieman alustavasta raportista.

Hän on kuitenkin kokonaisäänimäärän ennustamisessa maltillisempi kuin Grönlund. Ennakkoäänten kasvu ei välttämättä kerro yleisen äänestysaktiivisuuden kasvusta, sillä ennakkoäänten osuus on jatkuvasti kasvanut.

”Veikkaus kokonaisäänimääräksi on yhä 2,94 milj (69,1%)”, Manninen veikkaa Twitterissä.

Esimerkiksi Helsingissä ennakkoäänestyksen aktiivisuus nousi 35 prosenttiin edellisvaalien 30,5 prosentista. Manninen arvioi, että tämä voi liittyä perussuomalaisten kannatuksen nousuun ja puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ehdokkuuteen.

”Jos spekuloidaan, niin joo, Helsingin kirissä ja syntyneessä piikissä voisi olla osaksi kysymys Halla-ahon seuraajien käymisestä uurnilla”, Manninen pohdiskelee Twitterissä.

Lopulliset äänestäneiden määrät saadaan tarkastuslaskennan valmistuttua 17.4.2019.