Vakuutusjätti Allianzin neuvonantaja, myös maailman suurimman joukkolainasijoittajan Pimcon toisena perustajana tunnettu arvostettu markkinakommentaattori Mohamed El-Erian varoittaa sekä vasemmiston että populistien talouspolitiikasta.

”Poliittinen vasemmisto haluaa laajentaa valtion omistusta ja taloudellisen aktiviteetin valvonta.Populistit etenkin Euroopassa ajavat vaarallista velkadynamiikkaa, kuten Italian hallitus, joka haluaa kasvattaa budjettialijäämää ilman minkäänlaista suunnitelmaa talouden tasapainottamisesta”, hän luonnehtii kirjoituksessaan Project Syndicate -sivustolla.

El-Erianin mukaan kaiken taustalla on ilmastonmuutoksen, teknologian vallankumouksen ja eriarvoistumisen aiheuttama epävarmuus.

”Kyseessä on poliittisen jäävuoren huippu, joka tekee talouspolitiikasta yhä vain epävarmempaa.”

El-Erian uskoo, että myös keskuspankkien, kuten Euroopan EKP:n ja Yhdysvaltain Fedin ajama rahapolitiikkaa saattaa poliittisista syistä ajautua väärille raiteille.

”Keskuspankkien uskottavuus, tehokkuus ja autonomia ovat vaarassa, kun niillä on kontollaan poliittinen taakka, jonka hoitamiseen niillä kuitenkaan ei ole työkaluja.”

Samasta asiasta on aikaisemmin varoittanut synkistä talousennusteistaan ja erityisesti finanssikriisin ennustamisesta tunnettu sekä niiden vuoksi ”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini. Hän sanoo suoraan, ettei rahapolitiikasta löydy apua uuteen taantumaan, sillä koronlaskuille ei ennätysmatalien korkojen aikaan ole tilaa.

”Toisin kuin vuonna 2008, poliittiset päättäjät joutuvat kohtaamaan seuraavan laskukauden kädet sidottuina, koska velkatasot ovat nyt korkeammat kuin edellisin kriisin aikana. Seuraava kriisi voi olla paljon vakavampi ja pitkäaikaisempi kuin edellinen.”

Lue lisää: Finanssikriisin ennustanut ”Tohtori Tuho” varoittaa vieläkin pahemmasta: ”Tällä kertaa ei ole työkaluja sen hoitamiseksi”

Euroopan keskuspankin odotetaan kuitenkin kertovan uudesta koronlaskusta viimeistään syyskuussa, mutta mahdollisesti jo ensi torstaina.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan ekonomistit odottavat yleisesti, että EKP pudottaa talletuskoron -0,5 prosenttiin nykyisestä -0,4 prosentista.Osa odottaa toista koronlaskua joulukuussa, jolloin EKP:n johdossa on ranskalainen Christine Lagarde.

”Draghi on huolissaan siitä, että hysteria palaa markkinoille. Uskomme, että talletuskoron lasku on ensimmäinen askel, jota seuraa laaja paketti erilaisia rahapoliittisia toimia. EKP saattaa hyvinkin tehdä enemmän ja nopeammin kuin vähemmän ja hitaammin”, sveitsiläisen Pictet’t ekonomistit Nadia Gharbi ja Frederik Ducrozet arvioivat katsauksessaan perjantaina.

Lue myös:

Ekonomisti varoittaa Suomen tilanteesta - Ensi viikolla tulossa tärkeä päätös Euroopasta

Painava varoitus: Talouden shokki tulossa Eurooppaan – Tilanne kiristyy jo kesän lopulla