Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) on yksi niistä 159:stä, jotka saivat tänään sotilasansiomitalin.

– Olenkohan ensimmäinen siviilipalvelusmies, joka mitalin saa, en tiedä. Totta kai olen iloinen, että se työ, jonka olen tehnyt kansainvälisellä kentällä, on Puolustusvoimissa noteerattu, Haavisto sanoo uusisuomi.fi:lle.

Haavisto on nähnyt sodan aiheuttamaa hävitystä enemmän kuin suurin osa ammattisotilaista. Hän johti vuosina 1999–2005 YK:n ympäristöohjelman Unepin tutkimusryhmiä muun muassa Kosovossa, Afganistanissa, Irakissa, Liberiassa, Palestiinassa ja Sudanissa. Kesällä 2005 hänet nimitettiin Euroopan unionin Sudan-erityisedustajaksi, jonka päätehtävänä oli osallistua Darfurin rauhanneuvotteluihin.

Kansainväliset tehtävät ovat olleet muokkaamassa hänen näkemystään puolustusliitto Natosta myönteisemmäksi kuin hänen puolueessaan yleisesti.

– Minä näen Naton kriisinhallintana ja rauhanturva-asiana, pragmaattisena kysymyksenä. Nato ei edusta minulle absoluuttista pahaa; mukana ovat Euroopan unionin keskeiset demokratiat. Tätä keskustelua kannattaa käydä ja esimerkiksi Ruotsin linjaa katsoa, sanoo Haavisto.

Siviilipalvelukseen eli sivariin hän edelleenkin todennäköisesti menisi, jos olisi nuori mies ja valinnan edessä. Haaviston mielestä nykyisen kokoiselle armeijalle ei riitä varusteita, ja kriisiajan vahvuus olisi hyvä pudottaa 350 000:sta aina 150 000:een eli vielä selvästi alle 250 000:n, josta Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala on puhunut.

– Koulutettavien määrä aseelliselle puolelle tulee vähenemään. Pienempi joukko on hyvä varustaa siten, että armeija on uskottava, sanoo Haavisto, joka ei siis usko ajatukseen huonosti varustetusta sissiarmeijasta.