Verkkopankkeihin kirjautuminen pitää uudistaa viimeistään syksyyn 2019 mennessä uuden EU-direktiivin mukaisesti, kertoo Tivi.

Eurooppalainen PSD2-pankkidirektiivi uudistaa verkkopankkiin kirjautumisen. Direktiivi velvoittaa luopumaan tunnuslukulistoista ja -korteista. Nordea on näin jo Suomessa tehnyt ja syksyyn 2019 mennessä kaikkien muidenkin pankkien pitää seurata perässä.

Listalta poimittavan tunnusluvun korvaa joko kännykkään asennettava sovellus tai erillinen, tunnuslukuja tuottava laite.

– Laite voi olla sormenpään kokoinen, sanoo Danske Bankin kehityspäällikkö Marko Huhdanpää Tiville.

Laite itsessään saattaa vaatia tunnusluvun, joka syötetään sitä avattaessa. Sen jälkeen laite antaa napin painalluksesta tunnusluvun, joka näppäillään verkkopankkiin. Laitteen ei tarvitse olla yhteydessä verkkoon, sillä verkkopankki tietää minkä tunnusluvun laite tuottaa kullakin hetkellä.

Mobiilisovelluksen tunnusluku puolestaan kytkeytyy suoraan verkko- tai mobiilipankkiin eikä sitä siis tarvitse syöttää erikseen.

Uusi järjestelmä muokkaa myös asiakkaalle näkyvää käyttöliittymää. Jokaisella pankilla on omat tunnistautumisprosessit. Joillakin pankeilla on kaksikin tunnuslukulistaa.

– Kirjautumisesta jää ainakin yksi vaihe pois, sanoo Huhdanpää.

Monelle vanhukselle ja teknologian kanssa taitamattomille uusi järjestelmä voi tuottaa vaikeuksia. Huhdanpää toteaa, että Danske pyrkii varautumaan erityisryhmien tarpeisiin.

Lue lisää: Neljän miljoonan suomalaisen käyttämä pankkitunnistus jää pian historiaan