”Melkein aina löytyy yhteys Molenbeekiin”, sanoo Belgian pääministeri Charles Michel kiertelemättä France 24 -uutiskanavalle.

Kyse on Euroopassa tehdyistä ääri-islamistisista terroristi-iskuista. Brysselin eristäytynyt kaupunginosa on noussut esille synkässä valossa jihadistien keskuksena, eivätkä belgialaispoliitikot peittele tilannetta.

Charles Michelin mukaan Molenbeek on ”valtava ongelma”, joka täytyy panna kuriin nykyistä tiukemmin. Michelin mukaan viimeaikaiset ennalta ehkäisevät toimet eivät selvästi ole olleet riittäviä. Nykyhallitus syyttää lepsuudesta edeltäjiään.

Tänään maanantaina Molenbeekissä on etsitty yhtä Pariisin iskun pääepäillyistä, belgialaissyntyistä Salah Abdeslamia. Köyhä, työttömyydestä kärsivä alue, jonka asukkaista 80 prosenttia on muslimeita, on asiantuntijoiden mukaan ääri-islamistien ja muiden kriminaalien ”taukopaikka” tai varikko, jossa käydään muun muassa laajaa laitonta asekauppaa.

– Se on paikka, jossa voit kadota, sanoo Itinera-instituutin tutkija Bilal Benyaich France 24 -kanavan mukaan.

Terrorismin tutkimuksen professori Edwin Bakker naapurimaa Hollannista sanoo, että yksi Belgian merkittävä heikkous on liittovaltiorakenne. Se on Bakkerin mukaan aina hyöty terroristeille, koska liittovaltion eri hallinnolliset kerrokset hidastavat tiedonkulkua ja tiedustelua.

– Brysselissä on alueita, jotka ovat hyvin heikosti poliisin käsissä. Ne ovat hyvin eristäytyneitä alueita, jotka eivät tunnu osilta Belgian valtiota, Bakker sanoo.

Kun tilanne on tällainen, hälyttävätkään viestit eivät kulje asukkaiden ja viranomaisten välillä.

– Naapurit saattavat nähdä jotain, mutta he eivät välitä tietoa poliisille. Se on hyvin hankalaa tiedustelulle, Bakker sanoo.

Todennäköisesti juuri tämän takia ainakin kaksi Pariisin iskussa mukana ollutta ranskalaisterroristia oli asunut tai viettänyt aikaansa Belgiassa. Ratsioita on sunnuntaina ja maanantaina tehty etenkin Molenbeekissä sijaitseviin osoitteisiin.

France 24:n mukaan niin kaupunginosan kuin Belgiankin ongelmilla radikaali-islamistien kanssa on pitkä historia. Oppositiopoliitikko George Dallemagne kertoo, että 1970-luvulla Belgia tarjosi kauppapolitiikan nimissä Saudi-Arabian ja muiden salafistimaiden saarnamiehille moskeijoita, ja tämä loi kasvualustaa fundamentalististen ajatusten levittämiselle.