Työ- ja elinkeinoministeriöstä eläkkeelle jäänyt kansliapäällikkö Erkki Virtanen tunnustaa Ylen Mikä maksaa -radio-ohjelmassa piilottaneensa rahaa poliitikoilta 1990-luvun laman alla. Tuolloin Virtanen toimi valtiovarainministeriön budjettiosaston apulaispäällikkönä.

Hän kertoo, että lama ei tullut virkamiehille yllätyksenä. Itse asiassa siitä oli olemassa selviä merkkejä jo keväällä 1989. Lama iski seuraavana vuonna.

– Vuonna 1989 tehtiin talousneuvoston määräyksestä vaihtotaseraportti. Siinä piirrettiin sellainen kuva, että jos tämä Suomen kotimaisen kysynnän liikakuumeneminen ja löysä rahapolitiikka ja vaihtotaseen romahdus on sellainen kuin miltä se näytti, niin Suomi voi ajautua syvään lamaan ja työttömyysaste nousee yli 10 prosenttiin. Tämä siis maaliskuussa 1989. Se raportti on minulla edelleen tallessa, Virtanen sanoo Ylellä.

Raportin haukkuivat kaikki aina poliitikoista mediaan, eikä Virtasen mukaan paljoa puuttunut, että sen valmistelijoita hän ja Sixten Korkman mukaan lukien olisi kutsuttu suoraan idiooteiksi. Koko 1990-luvun lama olisi kuitenkin näyttänyt hyvin toisenlaiselta, jos siihen olisi uskottu. Kun ei uskottu, Virtanen kertoo tehneensä kaikkensa hillitäkseen menoa.

– Mehän silloin [valtiovarainministeri Erkki] Liikasen aikana yritettiin hillitä sitä hulinaa revalvaatioilla ja lisäsotumaksuilla. Me itse asiassa perustimme valtion eläkerahaston, jonne piilotettiin valtion ylimääräisiä varoja, jotta poliitikot eivät niitä tuhlaisi. Eläkerahaston perustaminen ei perustunut lainkaan huoleen valtion eläkkeistä, vaan siihen, että saatiin edes sinne piilotettua rahaa, Virtanen tunnustaa ja lisää, että muitakin ”takataskuja” oli, mutta eläkerahasto oli niistä suurin.

Suomen talouden nykyistä tilaa Virtanen pitää huolestuttavana. Hän toteaa, ettei talouskasvun merkkejä edelleenkään ole, työttömyys kasvaa ja erityisen huolestuttavana Virtanen pitää nuorten pitkäaikaistyöttömyyttä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelmaa Virtanen kehuu erinomaiseksi.

– Mutta sitten on tullut tietysti myös kompurointia. Yhteiskuntasopimusajattelu nyt vain ei ole mennyt perille, ja muutaman tähänkin liittyvän hankkeen kanssa on tultu framille vähän keskeneräisinä. Se on aiheuttanut tiettyä… puhutaan vaikka kompuroinnista, Virtanen toteaa ja sanoo hosumisen näyttävän hänestä huonolta.

Vielä neljä vuotta sitten Virtanen arvioi yhdessä entisen valtiovarainministeri Iiro Viinasen kanssa Taloussanomille, että Suomen tilanteessa on nähtävissä 1990-luvun laman merkkejä. Tuolloin Virtanen kuitenkin totesi optimistisesti, että Suomella on ”aikaa ja hyvät lähtökohdat hoitaa näitä asioita”.

Nyt Virtanen sanoo Ylellä, että neljä vuotta hukattiin.

– Syytä pitää kysyä Kataiselta ja Stubbilta. Kataisen hallitus ei muuttanut ohjelmaansa, joka perustui optimistisille oletuksille. Se nähtiin matkan varrella aika aikasin, että mikään näistä peruspilareista ei pidä. Siellä olisi pitänyt tehdä korjausliikkeitä, joita valmisteltiinkin ja olin itse vetämässä sitä valmistelua, mutta se katosi yhtäkkiä. Ne esiteltiin kyllä sekstetille, me puhuimme paljon, mutta sitten ne vain katosivat.