Anarkisti Suvi Auvinen ja perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari ajautuivat kiihkeään sanasotaan Ylen Perjantai-ohjelmassa eilen. Auvinen ja Huhtasaari ottivat yhteen siitä, miten katupartioihin pitäisi suhtautua.

Huhtasaaren mielestä katupartioita ei voi kieltää tai niiden toimintaa rajoittaa, ellei toimintaan liity rikollisia tekoja.

– Jos rikosta ei ole tapahtunut, niin en ymmärrä, miten se [katupartio] lisäisi turvattomuutta, Huhtasaari sanoi.

Auvinen puolestaan syytti Huhtasaarta rasismin normalisoimisesta.

Auvinen myös kritisoi Huhtasaarta siitä, että hän oli itsenäisyyspäivänä mukana kansallismielisessä Itsenäinen Suomi 2015 -tapahtumassa.

– Olet itse ollut rasistien tapahtumassa 6.12. Sun käsien peseminen ei vakuuta pätkän vertaa, Auvinen sanoi.

Huhtasaari sanoi olevansa valmis puhumaan missä tahansa tapahtumassa, koska kannattaa avointa vuoropuhelua. Hän myös sanoi, ettei etukäteen tiennyt, keitä tapahtumaan on tulossa tai että siellä tehdään natsien käsimerkkejä.

– Et ole tyhmä ihminen. Tiesit, ketkä sitä järjestävät, Auvinen vastasi tähän.

Tapahtumaa oli järjestämässä useita järjestöjä, muun muassa Rajat kiinni -kansanliike, Itsenäisyyspuolue, Hommaforum ja Suomen Sisun Etelä-Pohjanmaan piirijärjestö. Huhtasaari totesi, että hänet kutsui tapahtumaan Itsenäisyyspuolue, joka ei ole maahanmuuttokriittinen puolue.

– Pidän sinua vastuullisena, jos katupartio pahoinpitelee tai tappaa jonkun, Auvinen myös sanoi Huhtasaarelle.

– Päättäjänä koen, että turvattomuus on lisääntynyt, joo, siihen olen päättäjänä syyllinen, Huhtasaari vastasi Auvisen syytökseen.

Huhtasaaren mielestä turvattomuus on lisääntynyt siksi, että Suomeen on tullut paljon turvapaikanhakijoita ja seksuaalinen ahdistelu on lisääntynyt.

Molemmat kertoivat omakohtaisia kokemuksiaan turvattomuuden lisääntymisestä. Huhtasaaren mukaan hän on joutunut rajoittamaan oman lapsensa liikkumista lapsen kaveriporukassa sattuneen ”läheltä piti -tilanteen” vuoksi. Huhtasaari ei halunnut kertoa tapauksesta tarkemmin, koska ei tiennyt, haluavatko lapsen kaverit siitä kerrottavan julkisuudessa.

Auvinen puolestaan kokee oman turvallisuutensa heikentyneen kantaväestön toimien vuoksi.

– Ainoa kerta, kun minuun on käyty kiinni, oli vuonna 2015 ”Rajat kiinni” -mielenosoituksessa. Saan tappo- ja raiskausuhkauksia kantasuomalaisilta miehiltä, Auvinen sanoi.