Euroopan parlamentti päätyi keskiviikkona äänestyksessään tukemaan hiilidioksidin päästöoikeuksien osittaista jäädyttämistä. Jäädyttämisen tavoitteena on saada päästötonnin hintaa ylös.

Tarkoituksena on palauttaa päästökaupan kannustava vaikutus. Päästökaupalla pyrkimyksenä on kannustaa yrityksiä vähentämään päästöjään.

Päästöoikeuksien liiallisesta tarjonnasta ja talouden taantumasta johtuva päästöoikeuksien suuri ylijäämä markkinoilla on johtanut siihen, että oikeuksia on ollut tarjolla polkuhintaan.

Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että päästöoikeuksien lykkääminen eli niin sanottu backloading on ollut EU:ssa ”yksi viime kuukausien kuumimpia perunoita”. Päätös on jakanut parlamenttia ja herättänyt sekä vahvaa vastusta että puolustusta.

Hassin mukaan päästökaupan laskelmat tehtiin oletuksella, että päästötonni maksaisi yritykselle noin 30 euroa. Siitä se on pudonnut jopa 3-4 euroon.

– Päästöjen hinnan pudottua alas sähköyhtiöiden on kannattanut taas polttaa kivihiiltä eikä maakaasua, jonka päästöt olisivat puolta pienemmät. Yritykset, jotka suunnittelevat investointeja, eivät ole uskaltaneet tehdä päätöksiä, Hassi kirjoittaa.

Hassin mukaan muun muassa Eija-Riitta Korholan (kok.) edustama parlamentin keskustaoikeistolainen EPP-ryhmä yritti taktikoida päästöoikeuksien lykkäämispäätöksen parlamentissa kumoon.

Hassin mukaan EPP vastusti ensin backloading-päätöksen heikennyksiä. Jos lieventävät muutokset olisi tehty, markkinoilta vedettyjä päästöoikeuksia olisi alettu tuoda takaisin jo ensi vuoden alussa.

Hassin mukaan tavoitteena oli, että ilman heikennyksiä koko päätös kaatuisi parlamentissa. Kävi kuitenkin niin, että heikennykset torpattiin EPP:n tuella ja backloading meni parlamentissa siitä huolimatta läpi.

– Eija-Riitta Korhola ja hänen hengenheimolaisensa oikeistossa pelasivat upporikasta ja rutiköyhää - ja hävisivät, Hassi kirjoittaa.

Korhola on aiemmin kritisoinut sekä päästöoikeuksien hinnankorotusta että koko järjestelmää.

Korholan mukana koko päästökauppajärjestelmä vaatii perusteellista korjausta. Korhola kirjoittii Puheenvuoron blogissaan parlamentin ensimmäisen päästökauppaäänestyksen jälkeen keväällä, että päästökauppa vain lisää tuontia EU:n ulkopuolelta, mikä puolestaan lisää päästöjä muualla.

– Kokonaisuutena EU:n päästöt ovat kasvaneet kalliiden ilmastotoimiemme aikana, Korhola kirjoitti blogissaan.

Parlamentti tukee ehdotusta, jonka mukaan EU-komissio voi siirtää huutokaupattavien päästöoikeuksien määrää myöhempään ajankohtaan.

Aiemmin parlamentti hylkäsi päästöoikeuksien jäädyttämisen. Nyt se hyväksyi komission ehdotuksen, jossa jäädyttämisen ehtoja oli tiukennettu.

Korholan mukaan päästöoikeuksien hinnankorotus voidaan yhä torpata.

- Backloading ei ole vielä loppuunkäsitelty. Hyväksyntä oli enintään ehdollinen, sillä tämän jälkeen käydään asiasta neuvottelut parlamentin, neuvoston ja komission välillä, Korhola sanoo tiedotteessaan tänään.