Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Business Finland aloittavat yhteisen Innovation Partnership -ohjelman, kertoo Tekniikka&Talous. Ohjelma käynnistää uudenalaisen yhteistyön Suomen ilmavoimille hävittäjiä tarjoavien maiden kanssa.

Takavuosina hävittäjähankintojen kaltaisten miljardiluokan asehankintojen yhteydessä tehtiin vastaostoja, mikä ei ole sallittua EU:ssa. Niinpä EK ja Business Finland etsivät nyt yhteistyön muotoja, joissa koneita toimittavat maat tekevät Suomen ja suomalaisyritysten kanssa innovaatioalan yhteistyötä.

Tarkoitus on edistää vientiä ja houkutella investointeja Suomeen, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi lauantai-iltana MTV:n Uutisextrassa. Hän ei halunnut arvioida, kuinka suuria investointeja monivuotisen ohjelman avulla on mahdollista houkutella.

Viime viikolla ruotsalainen Saab ilmoitti perustavansa Tampereelle teknologiakeskuksen, jonne tulee kaikkiaan satakunta työpaikkaa. Saab aikoo investoida elektroniseen sodankäyntiin keskittyvään yksikköön viiden vuoden aikana 50–70 miljoonaa euroa.

Ohjelman myötä muutkin valmistajat saattavat perustaa vastaavia yksiköitä Suomeen, mutta innovaatiokumppanuus voi tarkoittaa myös toisenlaista yhteistyötä. EK ja Business Finland odottavat kumppanuuden avaavan Suomelle ja suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia kohdemaiden julkisissa hankinnoissa.

EK:n tiedotteen mukaan ohjelman ensi vaiheessa on ajatus selvittää kohdemaiden strategisesti tärkeimmät kärkihankkeet ja tarjota tarvittavaa erityistukea suomalaisille yrityksille. Kohdemaiden päättäjille ja avaintoimijoille markkinoidaan suomalaista osaamista ja ratkaisuja.

–Hanke antaa konkretiaa viennin edistämiselle, investointien houkuttelulle Suomeen ja suomalaisten yritysten tukemiselle kohdemaiden julkisissa hankinnoissa. Tärkeintä on, että hanke palvelee Suomen ja suomalaisten yritysten etua, Häkämies arvioi tiedotteessa.

Päätöstä Hornetien seuraajasta odotetaan vuonna 2021.

Lähde: Tekniikka&Talous