Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin omat sanat kääntyivät häntä ja suunniteltua maahantulokieltoa vastaan.

Havaijilainen liittovaltion tuomari hätkähdytti presidentinhallintoa keskiviikkona kumoamalla Trumpin uudenkin version maahantulokiellosta, jonka oli määrä kohdistua kuuden muslimienemmistöisen valtion asukkaisiin. Trumpin mukaan presidentin asetuksen – vieläpä aiemmasta versiosta höllennetyn, vesitetyn muotoilun – kumoaminen saa Yhdysvallat näyttämään heikolta.

Trump julisti julkisessa puheessaan, että tuomarin ratkaisu on ennennäkemätön tuomioistuimen valtuuksien ylitys. Presidentti vienee asian korkeimpaan oikeuteen.

Brittilehti The Guardianissa nostetaan esiin, että tuomari perustelee asetuksen kumoamista Trumpin omilla sanoilla. Tuomari katsoi maahantulokiellon olevan aiemman version tavoin syrjivä, perustuslain vastainen ja tarkoituksellisesti islaminuskoisiin kohdistuva. Tämän todistavat tuomari Derrick Watsonin mukaan Trumpin omat puheet ja tiedotteet etenkin vaalikampanjan aikana.

Presidentinhallinto oli etukäteen varoittanut, että tuomioistuinten ei tulisi etsiä asetuksen takaa ”salaisia motiiveja”. Tuomari Watsonin perusteluiden mukaan hallituksen ei tarvitse pelätä tätä, koska motiivit ovat selvästi näkyvillä.

– Esimerkiksi tässä lehdistötiedotteessa ei ole mitään peiteltyä, tuomari Watson viittaa Trumpin tiedotteeseen joulukuussa 2015.

Tiedotteessa todetaan, että ”Donald Trump vaatii muslimeille täydellistä ja ehdotonta maahantulokieltoa Yhdysvaltoihin”. Tämän ja muiden lausuntojen lisäksi tuomari viittaa Trumpin epävirallisen neuvonantajan Rudolph Giulianin televisiossa antamaan selitykseen siitä, kuinka asetusta valmisteltiin.

– Kun Trump ilmoitti siitä, hän sanoi, että kyseessä on ”muslimikielto”. Hän soitti minulle ja käski kokoamaan työryhmän. Näyttäkää minulle oikea tapa tehdä se laillisesti, Giuliani on kertonut Trumpin kehottaneen.

Watsonin mielestä nämä selväsanaiset lausunnot paljastavat presidentillisen asetuksen tarkoituksen.

Toistaiseksi muslimivaltioiden kansalaisten maahantulo Yhdysvaltoihin jatkuu toisin sanoen entiseen tapaan.