Norjan joukkomurhasta syytetty Anders Behring Breivik on tiistaina puhunut oikeudelle Oslossa. Breivik on viitannut lausunnossaan niin toiseen maailmansotaan, japanilaiseen yhteiskuntaan kuin haitalliseksi katsomiinsa monikulttuurisiin arvoihinkin.

Kun Breivik alkoi puhua Japanista, tuomari käskytti häntä pysymään aiheessa.

Aiemmin Breivik julisti tehneensä "kaikkein hienoimman ja sivistyneimmän hyökkäyksen Eurooppaan toisen maailmansodan jälkeen". Breivikin puheista raportoi BBC:n toimittaja Matthew Price Twitter-tililleen.

Breivik toi toistuvasti ilmi monikulttuurisuuteen ja maahanmuuttoon kohdistuvan vihansa. Breivikin mielestä Norjaa ei voi kutsua demokratiaksi niin kauan kun uutistoimistot kannattavat monikulttuurisia arvoja.

Aiemmin tänään oikeusistunto keskeytettiin puoleksi tunniksi, uutisoi BBC. Asianajajat pyysivät yhden lautamiehen hyllyttämistä kun paljastui, että tämä oli viime kesänä sanonut, että Breivikin pitäisi saada teoistaan kuolemantuomio. Lautamies vaihdettiin.

Breivikin puheenvuoro kesti oikeudessa noin tunnin ja 15 minuuttia. Breivik on itse sitä mieltä, että hänet pitäisi vapauttaa, Price kertoo. Psykiatrit tarkkailivat joukkosurmaajaa tarkkaan koko puheen ajan ja tekivät muistiinpanoja.