Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun puukottajan Abderrahman Bouananen kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja useista murhan yrityksistä elinkautiseen vankeuteen.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus näin ollen katsoo, että Bouanane syyllistyi Turussa elokuun 18. päivänä 2017 Suomen historian ensimmäiseen ääri-islamistiseen terrori-iskuun.

Tuomittu oli tunnustanut teot, mutta kiistänyt, että teon tarkoituksena olisi ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa Suomen tai muiden Euroopan valtioiden väestön keskuudessa. Tämä on olennaista terrorismin oikeudellisen määritelmän kannalta.

Oikeus katsoi terroristisen tarkoituksen tulleen todistetuksi. Bouanane oli Suomessa ollessaan radikalisoitunut siinä määrin, että hän mielsi teot tehdessään itsensä ISIS-terroristijärjestön aatteen edistäjäksi ja sen vääräuskoisia vastaan käymän jihadin toteuttajaksi. Hän on halunnut liittää rikoksensa osaksi ISIS-järjestön terroritekojen jatkumoa, vaikka järjestö ei ottanutkaan Turun tekoja nimiinsä.

Koska järjestön nimissä tehtyjen iskujen ja niihin liittyvän propagandan tarkoituksena on pelon lietsominen, oli Bouananen tarkoituksena oikeuden mukaan aiheuttaa laissa määriteltyä vakavaa pelkoa väestön keskuudessa. Näin ollen teoissa oli kyse terrorismista.

Aiemmin on todettu, että Bouanane oli tekojen aikana syyntakeinen.

Turun iskuun ja sitä edeltäneisiin tapahtumiin perehtynyt tutkintaryhmä julkaisi torstaina raporttinsa ja johtopäätöksensä. Koska Bouanane saapui ja oleskeli Suomessa turvapaikanhakijana, liittyvät työryhmän turvallisuussuositukset muun muassa turvapaikkajärjestelmään. Lue tarkemmin: ”Pitkä oleskelu Suomessa olisi voitu estää” – Turun iskun tutkintaryhmältä 9 turvallisuussuositusta

Käräjäoikeuden tuomio jää voimaan sellaisenaan, sillä Bouanane perui tammikuussa 2019 hovioikeudelle tekemänsä valituksen kokonaisuudessaan.

LUE MYÖS:

Turun puukotukset: Zuhriddin Rashidov yhä etsintäkuulutettu – poliisi ei usko salaryhmään

Turun puukkoisku: ”Tekijä näki olevansa Isisin soturi – toivoi poliisin ampuvan kuoliaaksi”