Erkki Tuomioja (sd.) vaatii blogissaan, että Suomen on vaadittava Israelia korvaamaan täysimääräisesti maan armeijan tuhoama Kirkon ulkomaanavun rahoittama klinikka Gazassa.

- Ei ole ensimmäinen kerta, kun Israel hyvin tarkoitukselliselta näyttävällä tavalla tuhoaa suomalaisin varoin rakennetun ja ylläpidetyn terveys- tai muun yksiselitteisesti humanitäärisen siviilikohteen. Onni oli, ettei kukaan kuollut juuri tässä iskussa, Tuomioja moittii.

- On tärkeätä että Suomi, teon tahallisuudesta tai tahattomuudesta riippumatta, vaatii Israelia täysimääräisesti korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Jos teko oli tahallinen tulee myös ottaa esiin sotarikoksiin syyllistyneiden vastuuseen saattaminen.

Tuomioja korostaa, että kansainvälisen humanitäärisen oikeuden mukaan Israel miehittäjänä on se, jonka tulisi täysimääräisesti miehittämiensä alueiden väestön hyvinvoinnista vastata.

- Suomi voisi nyt tässä tapauksessa koettaa tarvittaessa oikeusteitse panna syylliset maksamaan.

Tänään Israelin Suomen-suurlähettiläs selvittää viikonloppuna Gazassa tehtyä klinikkaiskua ulkoministeri Alexander Stubbille. Suurlähettiläs tapaa myös Kirkon ulkomaanavun edustajia.

Ulkomaanapu on pyytänyt Israelilta selvitystä ohjusiskusta, joka lauantai-iltana tuhosi täysin järjestön tukeman klinikan. Israelin Suomen-lähetystö kertoi eilen hyökkäyksen syyksi, että Hamasin taistelijat olivat ensin tulittaneet Israelin joukkoja rakennuksesta.