Tuore elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) sanoo Uuden Suomen haastattelussa, että Antti Rinteen (sd) hallitus ei asetu poikkiteloin Kemin sellutehdashankkeen kanssa.

Sellutehdashankkeet nousivat tänään keskusteluun , kun keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kimmastui ympäristö- ja ilmastoministerin lausunnosta. Ministeri Krista Mikkonen sanoi, etteivät kaikki esillä olleet sellutehdassuunnitelmat voi toteutua, koska puu ei riitä.

Kemin hankkeesta virisi taistelua nykyisten hallituskumppaneiden kesken jo hallitustunnusteluvaiheessa. LUE LISÄÄ: ”Kuinka suuri lasku Suomelle lankeaa maksettavaksi?” – Sellutehtaasta saattaa revetä riita hallitusneuvotteluissa

Onko täysin varmaa, että tämä hallitus ei millään tavalla asetu poikkiteloin Kemin sellutehdashankkeen kanssa, Katri Kulmuni?

”Uskomattomalta se kyllä kuulostaisi, jos niin kävisi. Me eletään viennistä ja aina parempi on, jos saamme kotimaisia investointeja. Täytyy muistaa, että yritykset itse päättää, mihin investoivat. Tämä hallitus ei varmasti sen [Kemin sellutehdashankkeen] esteenä ole”, Kulmuni sanoo Uudelle Suomelle.

LUE MYÖS: Ison kiistan herättänyt sana puuttuu hallitusohjelmasta – Pekka Haavisto: ”Saatiin erittäin tiukat kirjaukset hiilinieluista”

Torniolainen Kulmuni näkee oman taustansa hyvänä pohjana elinkeinoministerin työlle.

”Tulen Suomen rajaseudulta. Olen koko elämäni kasvanut toinen jalka Ruotsissa ja toinen Suomessa. Olen nähnyt koko elämäni sen, miten tämä maa elää kansainvälisyydestä, viennistä ja kaupasta. Se on ihan selkäytimessä. Sitä meidän täytyy entisestään pystyä laajentamaan paitsi pohjoismaisella tasolla, myös avaamalla uusia reittejä.”

”Tulen yhdeltä Suomen teollistuneimmilta alueilta, monien tehtaiden varjosta. Olen nähnyt paitsi kansainvälisen viennin roolin, myös sen, mistä meidän viennin selkäranka muodostuu. Kyllä se on teollisuudesta. Suomalainen teollisuus on ennen kaikkea ratkaisu siihen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Jos Suomi pystyy ensimmäisenä maana myös teollisuudessa pääsemään irti fossiilisista polttoaineista, niin se on ihan valtava harppaus”, Kulmuni sanoo.

Keskustan puheenjohtajakisan odotetaan lämpenevän, sillä puolue valitsee Juha Sipilän seuraajan ylimääräisessä puoluekokouksessa syyskuussa. Puolustusministeriksi valittu Antti Kaikkonen (kesk) on kertonut harkitsevansa kisaan lähtöä. Kulmuni ei paljasta omia suunnitelmiaan, vaan sanoo ilmoittavansa ratkaisunsa ”lähempänä puoluekokousta”.

LUE MYÖS: Jätti-investointi Suomeen: 1,5 miljardin euron tehdas nousemassa Kemiin