Forecan tuoreen ennusteen mukaan helle hiipuu juhannuksena.

”Juhannuksen säähän mahtuu sekä hellettä että sateita. Matalapaineen alue tuo Suomeen ukkoskuuroja ja kuumin ilma väistyy vähitellen itään, ja kesäkuun viimeisellä viikolla on paikoin jopa koleaa”, meteorologi Anna Latvala kirjoittaa Forecan blogissa.

Juhannusaattona maan etelä- ja keskiosassa on Forecan ennusteen mukaan vielä etenkin idässä monin paikoin hellettä ja lämpötila kohoaa kaakossa jopa 28 asteen vaiheille.

”Matalapaine kuitenkin lähestyy jo lännestä ja kylmään rintamaan liittyvä kuurosadealue ukkosineen kulkee maan yli itään. Lapissa sadealue on yhtenäisempi ja sää on enimmäkseen pilvinen”, Latvala sanoo.

Ilmatieteen laitos ennustaa juhannusaatolle ukkosia maan länsiosassa todennäköisesti jo aamupäivän aikana.

”Juhannusaaton ukkosiin liittyy edelleen suuria epävarmuuksia. On kuitenkin todennäköistä, että jossain päin Suomea esiintyy päivän kuluessa voimakkaita ukkosia, joten tilannetta kannattaa seurata esimerkiksi tutkakuvista”, päivystävä meteorologi Henri Nyman sanoo.

Juhannuspäivänä tuuli voimistuu jopa navakaksi ja Perämerellä myrskypuuskatkin ovat mahdollisia.

Sunnuntaina matalapaine väistyy itään, mutta pohjoisessa satelee edelleen. Lännenpuoleinen tuuli on edelleen paikoin navakkaa ja puuskissa voimakasta.

Kesäkuun viimeisellä viikolla muutos juhannusta edeltävään säähän on Anna Latvalan mukaan selvä.

”Päivälämpötila pysyy useimpina päivinä etelässä kahdenkymmenen asteen vaiheilla, pohjoisimmassa Lapissa se vaihtelee kymmenen asteen molemmin puolin. Kesäkuu loppuu siis ajankohtaan nähden melko tavanomaisessa säässä ja ajoittain lämpötila on jopa hieman keskimääräistä alempi, etenkin pohjoisessa.”