Huhtikuun eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi valittu Sheikki Laakso (ps) kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan ulosottovelastaan.

Iltalehti uutisoi Laakson noin 200 000 euron ulosottoveloista perjantaina.

”Tuon tämän tilanteen järjettömyyden esiin. Taloudellisesti minun ei olisi kannattanut eduskuntaan edes pyrkiä, koska jos olisin jäänyt edelliseen työhön, olisin voinut siitä halutessani irtisanoutua hakeutuen velkasaneeraukseen. Tai tehdä esim. pimeitä töitä ja odottaa verojen vanhentumista. Mutta silloin ei tätäkään keskustelua olisi käyty, eikä tätä yli puolta miljoonaa suomalaista koskettavaa ongelmaa olisi nostettu näin suuresti esille”, Laakso kirjoittaa.

”Omat velkani ovat noin 200 000 euroa, jotka ovat syntyneet kuljetusliikkeen ajauduttua konkurssiin. Velkani myönnän, enkä niistä koitakaan kiemurrella ulos. Kun asiaa tarkastellaan, niin jokainen yritysmaailmassa mukana ollut tietää, ettei kontolleni olisi osakeyhtiönä jäänyt mitään. Ja senkin myönnän, että se on oma virheeni, etten ajoissa muuttanut Ky:tä Oy:ksi. Loppuvaiheessa sitä ei olisi enää edes hyväksyttykään. En tosin edes yrittänyt, enkä sitä edes suunnitellut. Perheellämme oli ennen ko. yrityksen perustamista talo, kaksi hallia sekä yksi vanha huoltoasemakiinteistö, jotka olivat jo aiemmin ostettu. Omaisuuden mennessä myyntiin pankki otti tietysti ensin omansa jonka jälkeen loppu omaisuus meni velkojille. Se, miksi ajot loppuivat ja miksei asialle voinut tehdä mitään onkin toinen juttu”, hän jatkaa kertomatta tarkemmin ajojen loppumisesta.

LUE MYÖS: Ulosotossa kaikkien aikojen suurin perintäpotti – Nyt näkyy ikävä ilmiö: ”Johtuu kulutusluottojen ja pikalainojen yleistymisestä”

Laakson mukaan hänen oma velkatilanteensa on yksi merkittävä syy sille, että hän pyrki kansanedustajaksi.

”Tuon 200 000 euron velan maksamiseen kansanedustajan palkoilla menee noin 20 vuotta. Eli vielä neljistä seuraavista vaaleista pitäisi päästä läpi ja elää 70 vuotiaaksi, että saan velkani maksettua. Muutoin en niitä elinaikanani pysty maksamaan. Jos nyt pääsen vielä neljä kertaa läpi ja saan velkani maksettua, niin olen maksanut ulosottoon noin 450 000 euroa, siis yli 200 000 euroa korkokuluja, [mikä] on järjetöntä. Tässä on se järjettömyys miksi kenenkään ei tavallaan kannata tällaisessä tilanteessa edes yrittää velkojaan maksaa, jollei ole kansanedustaja tai nauti vastaavista palkoista”, Laakso kirjoittaa.

Laakson mukaan hänen tavoitteenaan on muuttaa lainsäädäntöä siten, että velan mentyä ulosottoon siihen ei tule enää mitään korkoja. Laakson mukaan ongelma ulosotossa on se, ettei itse velka juurikaan lyhene, kun kaikki raha menee korkoihin.

”On ihmisten henkisen hyvinvoinninkin kannalta parempi ettei velkoja leikata vaan annetaan mahdollisuus ne maksaa. Itse jos olisin hakeutunut velkasaneeraukseen ja velkojani olisi leikattu, olisin hävennyt tilannetta, enkä olisi voinut kuvitellakaan hakevani kansanedustajaksi. Olisin tuntenut olevani ’huijari’. Jos olisin vaikka tulevaisuudessa menestynyt, niin silti olisi aina takaraivossa kummitellut se, että olen saanut velat anteeksi”, Laakso perustelee.

”Velallisetkin ovat ihmisiä ja nykyiset viivästyskorot eivät ole tätä päivää, vaan ennemminkin koronkiskontaa. Tähän pitää tulla muutos”, hän vaatii.

LUE MYÖS: Ulosottomies saa perimistään veloista provisiopalkkaa – Oikeusministeri: ”Ei kuulu enää moderniin julkishallintoon”