”Tohtori Tuhoksi” kutsuttu taloustieteilijä Nouriel Roubini ennustaa Financial Timesin kolumnissaan euroalueen hajoamista ja paluuta kansallisiin valuuttoihin.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Roubini väläyttelee euron tuholla. Roubini on myös useaan otteeseen arvioinut, että Kreikka joutuu väistämättömästi velkajärjestelyyn.

Roubinin mielestä EU:n pitäisi joko siirtyä lähemmäs liittovaltiota tai vastaavasti jättää euro. Roubinin näkemyksen mukaan pyrkimykset kohti tiiviimpää poliittista unionia junnaavat, mutta myös vastakkaisia näkemyksiä on.

Monen mielestä nimittäin nyt suunnitteilla olevat, velkakriisien estämiseen tähtäävät toimet vievät EU:ta entistä vahvemmin liittovaltion suuntaan. Viimeksi tänään ekonomisti Elina Berghäll Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta totesi, että käynnissä näyttäisi olevan ”poliittinen projekti”.

–Kyllä tämä näyttää siltä, että poliittisesti pyritään siihen liittovaltioon yhä enemmän, ei tässä [Euroopan tukijärjestelmissä] muuten mitään järkeä olisi, sanoi Berghäll.

EU-maiden talouspolitiikan uudistus, niin sanottu 6-pack, vie joidenkin mielestä unionia liittovaltion suuntaan. Suomalaisista europarlamentaarikoista Sari Essayah (kd.) on pitänyt liittovaltiokehitystä vahvasti esillä. Meppi Carl Haglund (r.) sanoi hiljattain Uuden Suomen haastattelussa, että EU:sta tulee Euroopan yhdysvallat, jos siirrytään tulonsiirtounioniin.