Suomi tarvitsee järeämpiä keinoja tupakkapolitiikkaansa, mikäli tupakkatuotteiden käyttö todella halutaan lopettaa vuoteen 2030 mennessä, esittää sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo tuoreessa Maailma tupakkayhtiöiden vallassa -kirjassaan (Into).

Valtion toimenpideohjelman vision mukaan Suomi on savuton vuonna 2030. Tupakkatuotteiden käytön ”loppuminen” tarkoittaa käytännössä sitä, että enintään kaksi prosenttia suomalaisista käyttäisi tupakkatuotteita.

Hiilamon mukaan nykyiset tupakoinnin rajoitukset kuten makuaineiden kielto tuskin tulevat riittämään tavoitteen saavuttamiseen. Hän ehdottaa muun muassa savukkeiden nikotiinitason alentamista sekä tavallisten ruokakauppojen tupakkamyynnin kieltoa uusiksi keinoiksi kitkeä tupakointia.

– Suomessa ja muuallakin savuttomuus voisi toteutua alentamalla yleisesti savukkeiden nikotiinitasoa selvästi nykyisestä tai poistamalla filtterit, jotka luovat valheellisen kuvan turvallisuudesta, Hiilamo kirjoittaa.

– Pohjoismainen tapa myydä väkeviä alkoholijuomia valtion monopolimyymälöissä voisi olla yksi toimiva malli tupakoinnin vähentämiseksi, hän jatkaa.

Hiilamo uskoo, että savukkeiden äkillinen kielto vain nostaisi esille negatiiviset kokemukset alkoholin kieltolaista. Sen sijaan myynnin rajoittamista vain Alkoihin voisi kokeilla, Hiilamo katsoo.

– Jos savukkeiden myynti siirrettäisiin Alkoihin, ne pystyisivät valvomaan muita vähittäismyyjiä tarkemmin ikärajojen noudattamista. Toimenpide antaisi myös viestin siitä, että erittäin vaarallisten tuotteiden myynti ei sovi ruokakauppoihin, vaan vaatii tiukkaa kontrollia.

Tupakointi on vähentynyt Suomessa ja vähenee hitaasti myös maailmalla. Esimerkiksi vuosi 2015 oli kuitenkin tupakkayhtiöille erittäin menestyksekäs, Hiilamo kertoo kirjassaan.

Lue lisää aiheesta:

Tupakan myynti loppuu kokonaan osassa Suomen kauppoja?

”Päättivät juuri kieltää tupakan myynnin murskaluvuin” – Kansanedustajat innoissaan nuorten istunnosta eduskunnassa

Tupakan myyntiin uusi laki: Hallitus teki ”rahastusautomaatin”

Kansanedustaja ihmettelee Suomen uutta tupakkalakia: ”Suojelemme tupakkateollisuuden liiketoimia”