Tupakointi lisää diabeteksen riskiä - mutta tupakanpolton lopettaminen ei sekään ole riskitöntä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan lopettajiin iskee useammin diabetes, kertoo Expressen.

Sydän- ja keuhkosairaudet, halvaus, syöpä ja diabetes. Tupakoinnin aiheuttamien tautien luettelo on pitkä ja neuvo yksinkertainen: Lopettakaa tupakanpoltto.

Mutta mitä tulee kakkostyypin diabetekseen, amerikkalaiset tutkijat ovat nyt huomanneet, että lopettamisella voi olla epätoivottuja seurauksia.

Tupakoinnin lopettajilla on 70 prosenttia korkeampi riski kehittää kakkostyypin diabetes kuuden vuoden ajan lopettamisen jälkeen verrattuna niihin, jotka eivät koskaan ole polttaneet. Riski oli suurin kolmen ensimmäisen vuoden aikana. Normaali se on kymmenen vuoden jälkeen.

Diabetesriskin kasvu johtuu tutkijoiden mukaan niistä lisäkiloista, jotka lopettajilla usein kertyvät vyötärön seudulle. Sen vuoksi lopettamisen yhteydessä pitäisi saada neuvoja ruokavaliosta ja elintavoista. Nikotiinipurukumi ja verensokerin säännöllinen tarkkailu ovat tutkijoiden mukaan tapoja vähentää riskiä.

Tutkimukseen osallistui Expressenin mukaan liki 11 000 keski-ikäistä henkilöä, joilla vuosina 1987-1989 ei ollut sokeritautia. Heitä seurattiin 17 vuoden ajan. Tutkimustulokset julkaistaan Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Ylipaino ja tupakointi ovat kaksi riskitekijää, jotka saattavat aiheuttaa kakkostyypin diabeteksen.