Kun Suomi voitti 1995 jääkiekon maailmanmestaruuden, hoilattiin Helsingissä voitonhuumassa: ”Ruotsi on pingiksen maailmanmestari, maailmanmestari, hei maailmanmestari”. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet Ruotsin urheilumenestykselle kateellisia, mutta Ruotsin pöytätennismenestykselle suomalaiset ovat lähinnä irvailleet. Macho-kulttuurin Suomessa pöytätennistä ei ole pidetty oikeana urheiluna.

Nyt yleinen asenne pingikseen on muuttumassa. Rio de Janeirossa elokuussa Suomella on ensi kertaa edustaja pöytätenniksessä. Benedek Olah tekee tällä saralla suomalaista urheiluhistoriaa.

- Olympiavalinta ja pääsy kisoihin on selvästi urani kohokohta, ikään kuin valmistuminen huippu-urheilijaksi. Jos lapsuuden treenit olivat alakoulua ja nuorten maajoukkue oli yläkoulua, niin nyt on edetty kansainvälisillä kentillä tapahtuneen korkeakoulun kautta huippu-urheilijan loppututkintoon eli olympiatasolle, Olah kertoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Olah tuskin yltää Riossa mitaleille. Pingiksessä kirkkaimmat mitalit korjaa arvokisoissa tavallisesti Kiina, missä pöytätennis on kansallisurheilua ainakin epävirallisesti.

Mutta tärkeintähän ei ole voitto, vaan osallistuminen. Jo pääsy olympiakisoihin on pöytätenniksen kaltaisessa erittäin harrastetussa lajissa todella kova saavutus. Olah on kilpailullisesti tehnyt paljon kovemman työn kuin olympialaisiin valittu suomalainen mäkihyppääjä tai yhdistetyn mies.

Suomalaista urheiluhistoriaa Riossa tekee myös Mira Potkonen. Hänet on valittu olympialaisiin ensimmäisenä suomalaisena naisnyrkkeilijänä.

- Tämä on upea juttu minulle, mutta myös suomalaiselle nyrkkeilylle. Olympiaturnaus tulee olemaan kivenkova, sillä mukaan on päässyt vain kaksitoista maailman parasta nyrkkeilijää. Toivon että voin Riossa omalla esimerkilläni innostaa lisää tyttöjä ja naisia tämän hienon lajin pariin, Potkonen kommentoi.

Rion Olympialaisissa suomalaisedustajia tullaan näkemään vähintään 17:ssa urheilumuodossa, mikä on eniten sitten Helsingin kotikisojen 1952. Tuolloin Suomea edusti osin isäntämaakiintiöihin pohjautuen urheilijoita 18 lajissa.

Olahin ja Potkosen lisäksi olympiakisoihin valittiin keskiviikkona maantiepyöräilijä Lotta Lepistö, kestävyysjuoksija Johanna Peiponen, jousiampuja Samuli Piippo, judoka Juho Reinvall ja sulkapalloilija Nanna Vainio. Lisäksi Rioon valittiin naisten joukkue 4x100 metrin sekauintiviestiin. Joukkueen uimarit nimetään myöhemmin.