Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan suhtautuu torjuvasti Suomen ja Ruotsin harkitsemaan Nato-jäsenyyteen, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Suomen valtiojohto linjasi eilen torstaina, että Suomen on ensi tilassa haettava puolustusliitto Naton jäseneksi. Ruotsissa puolestaan valmistui tänään selonteko, joka liittyy Nato-prosessiin.

Nato-jäsenmaa Turkin johtaja toteaa nyt, ettei Turkin ole mahdollista suhtautua positiivisesti Ruotsin ja Suomen suunnitelmiin liittyä Natoon, koska molemmat maat ovat ”kotipaikkoja monille terroristiorganisaatioille”.

STT kertoo Erdoganin sanoneen, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys olisi virhe. Hän nostaa STT:n mukaan turkkilaismedialle esille muun muassa sen, että Ruotsissa asuu hänen mukaansa kurdien PKK:n kannattajia.

Asiantuntijat avanneet ongelmaa näin

Edam-ajatushautomon johtaja Sinan Ülgen ja turkkilainen kansanvälisten suhteiden professori ja kommentaattori Ilhan Uzgel arvioivat hiljattain STT:lle, että Turkilla ei olisi mitään Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

”Ongelma on se, että Turkki tulee varmasti käymään neuvotteluja. Se tulee kysymään jotain vastineeksi jäsenyydestä”, Uzgel sanoi.

Kyse voi olla esimerkiksi jonkinlaisesta poliittisesta tuesta, ja Ruotsin tapauksessa Uzgel ja Ülgen mainitsivat juuri Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n.

Turkki ollut esillä eduskunnassakin

Turkki on noussut esille myös eduskunnan turvallisuuspoliittisissa keskusteluissa. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kiisti arvailut poliittisesta kaupankäynnistä Turkin kanssa maaliskuun lopussa.

Haavisto totesi vierailleensa kuukauden sisällä kaksi kertaa Turkissa ja käyneensä keskusteluja Turkin kanssa siitä, että ”he ymmärtävät myöskin Euroopan turvallisuustilannetta ja myöskin Suomeen kohdistuvia paineita”.

”Kyllä minulle on jäänyt sellainen olo, että Turkki nämä paineet ymmärtää ja Nato-jäsenenä – siinä roolissa – ymmärtää Suomenkin tilannetta”, Haavisto sanoi eduskunnassa maaliskuussa.

Eilen torstaina Haavisto kertoi eduskunnassa Suomen puuttuneen aina, ”jos on sanottu, että jossakin maassa on joku ongelma, on epäluuloa ja muuta tällaista”.

”Olemme heti ottaneet yhteyttä ja korjanneet myöskin vääriä tietoja Suomeen ja Ruotsiinkin liittyen”, Haavisto sanoi kyselytunnilla torstaina.

LUE SEURAAVAKSI: