Tukholma

Koraanin Tukholmassa polttanut tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolainen provokaattori Rasmus Paludan kertoo Dagens Nyheterille, ettei idea ollut hänen omansa, vaan häntä pyydettiin matkustamaan Ruotsiin mielenilmausta varten.

Paludan poltti viime lauantaina koraanin Turkin suurlähetystön lähistössä. Turkki on kritisoinut tekoa ja maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan linjasi maanantaina, ettei Ruotsi voi odottaa enää Turkin vahvistavan sen Nato-hakemusta.

Paludan kertoo nyt olleensa tapauksesta yhteydessä ruotsidemokraattien YouTube-kanava Riksin juontajaan, oikeistopopulistisen Nyheter Idag -sivuston omistajaan Chang Frickiin sekä äärioikeistolaisen Exakt24-sivuston toimittajan kanssa.

Ruotsidemokraatit tekee yhteistyötä Ruotsin hallituksen kanssa ja ne ovat laatineet hallitusohjelmaan verrattavan sopimuksen.

”Se oli heidän ideansa polttaa koraani Turkin lähetystön edustalla”, Paludan sanoo.

Paludan sanoo, että yhteydenpito koraanin polttamisesta alkoi sen jälkeen, kun Tukholman kaupungintalon edustalla oli roikotettu Erdoğan-nukkea. Paludan kertoo suostuneensa ehdotukseen sen jälkeen, kun hänen matkakustannuksensa luvattiin maksaa.

Näitä kuluja ei Paludanin mukaan ole toistaiseksi hänelle korvattu. Sen sijaan Paludan sanoo Frickin maksaneen käsittelymaksun, jonka Ruotsin poliisi perii mielenilmauksen lupahakemuksesta. Ruotsissa mielenilmauksen järjestämiseen on haettava poliisilta lupaa. Paludanin mukaan rahojen siirto hänen tanskalaiselta pankkitililtään olisi kestänyt liian kauan.

”Kirjoitin, että sinä, Chang, saat maksaa”, Paludan kertoo DN:lle.

Frick myöntää maksaneensa käsittelykulut. Hän ei ota kantaa siihen, kenen idea mielenilmaus lopulta oli.

Jimmie Åkesson sätti pääministeri Kristerssonia

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson (kok) tviittasi myöhään lauantaina koraanin polttamisen jälkeen, miten hän tuntee myötätuntoa kaikkia muslimeja kohtaan, joita teko loukkasi.

Kristersson painotti, että ilmaisunvapaus on perustavanlaatuinen osa demokratiaa, mutta että se, että jokin asia on ”laillinen ei tarkoita, että se välttämättä olisi sopivaa”.

”Toisille pyhien kirjojen polttaminen on syvästi epäkunnioittava teko”, jatkoi Kristersson, jonka vaimo vihittiin papiksi seuraavana päivänä.

Sätti pääministeriä. Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi keskustelevansa pääministerin kanssa tämän tviittiä, jossa paheksuttiin koraanin polttamista.Kuva: PELLE T NILSSON

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei katsonut hyvällä Kristerssonin ulostuloa.

Åkesson kirjoitti maanantaina Facebookiin päivityksen, jossa hän piti pääministerin sanoja ”hyvin, hyvin huolestuttavina”. Hänen mielestään hallituksen pitäisi joka tilanteessa tukea ilmaisunvapautta, ja että Ruotsilla on ”sisäinen islamistiuhka, jota ei voi väheksyä”.

”Aion ottaa tämän asian esille pääministerin kanssa ja viestittää hänelle, miten minä ja ruotsidemokraatit suhtaudumme tällaiseen myöntyväisyyteen Ruotsissa ja ulkomailla islamististen voimien edessä”, Åkesson kommentoi.

Ruotsin media huomioi laajalti Åkessonin päivityksen, joka julkaistiin vain muutamaa tuntia ennen kuin Erdoğanin sanat levisivät maailmalle.