Turkki uhkaa luopua Euroopan unionin kanssa solmimansa siirtolaissopimuksen noudattamisesta, mikäli EU ei anna Turkille viisumivapautta jo syksyllä. Uhkavaatimuksesta kertovat muun muassa saksalaiset Frankfurter Allgemeine Zeitung ja Deutsche Welle.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kertoo FAZ:n haastattelussa, että jos turkkilaiset eivät pääse matkustamaan Eurooppaan viisumivapaasti jo lokakuusta lähtien, Turkki tulee perumaan sopimuksen turvapaikanhakijoiden liikehdinnän pidättämisestä maan rajoilla.

– Kaikki riippuu viisumivaatimuksen purkamisesta, mikä on osa maaliskuun sopimusta, Cavusoglu sanoo FAZ:lle.

- Jos viisumivapaus ei toteudu, joudumme peruuttamaan pakolaisten takaisin ottamisessa ja maaliskuun 18. päivän sopimuksesta, hän jatkaa väittäen kuitenkin, että Turkin viestissä ei ole kyse uhkauksesta.

Cavusoglun mukaan Turkki on suhtautunut vakavasti siirtolaisvirtojen hillitsemiseen.

Suomessa valtioneuvosto tiedotti maaliskuun sopimuksen synnyttyä, että ”mikäli Turkki täyttää [sopimuksessa] vaadittavat kriteerit, viisumivapaus EU:hun astuu voimaan viimeistään kesäkuun loppuun mennessä”. Saksalaisuutisoinnin mukaan Turkki ei ole asettanut ehdotonta määräpäivää viisumivapauden voimaantulolle, mutta ministeri Cavusoglun mukaan se ”voisi olla lokakuun alku tai puoliväli”. Deutsche Wellen mukaan maaliskuun sopimuksessakin linjattaisiin vain viisumineuvotteluiden vauhdittamisesta, ei viisumivapauden toteutumisesta.

Euroopan unionia Turkin viisumivapaus, joka alunperinkin on kiistelty ajatus, mietityttää nyt erityisesti kevään sopimuksen jälkeisten Turkin tapahtumien vuoksi. Heinäkuun epäonnistuneen sotilasvallankaappauksen jälkeen presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto on aloittanut mittavat, kymmeniä tuhansia ihmisiä koskevat puhdistukset valtion instituutioissa.

Deutsche Wellen mukaan EU-komissaari Günther Oettinger sanoi heinäkuussa, että hän ei usko Turkin viisumivapauden toteutuvan tänä vuonna vallankaappausyrityksen ja sitä seuranneiden levottomuuksien vuoksi.

Euractiv-sivuston mukaan EU-komission puhemies kommentoi maanantaina, että EU odottaa Turkin pysyvän sitoumuksissaan kuten unioni on pysynyt. Esimerkiksi maaliskuun sopimukseen kirjatusta kolmen miljardin euron pakolaisavusta jo kaksi miljardia on toimitettu Turkille helpottamaan siirtolaistilanteen hoitamista. Lisäksi komissio toteaa, että viisumivapauden toteuttaminen riippuu siitä, täyttääkö Turkki siihen liitetyt lainsäädäntö-, viranomais- ja muut vaatimukset.

Lue myös: EU:n ja Turkin historiallinen sopimus haukutaan ”häpeälliseksi” – Merkeliltä ohje turvapaikanhakijoille