Irakin Kurdistanin kansanäänestys aiheuttaa huolta ja uhkauksia naapurivaltioissa sekä Irakin keskushallinnossa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti maanantaina jopa aseellisesta toiminnasta Pohjois-Irakin kurdeja, jotka ovat maanantaina äänestäneet kurdialueen itsenäistymisestä. Neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä on kyse autonomisen Irakin Kurdistanin jatkosta osana Irakia tai itsenäisenä valtiona.

– Armeijamme on Irakin rajalla valmiina tekemään mitä tarvitaan, Erdogan varoitti al-Jazeeran mukaan uhaten samalla, että Turkki tulee sulkemaan tiet kurdialueen öljyvienneiltä.

Irakin Kurdistanin öljyä viedään maailmalle Turkin kautta. Öljy on alueen keskeinen elinkeino.

– Tulemme sulkemaan rajat. Mikään ei mene rajan yli, Erdogan jatkoi.

Turkin armeija aloitti viime viikolla sotaharjoituksen kurdialueen lähettyvillä. Myös toinen rajavaltio Iran on käynnistänyt sotaharjoituksen Kurdistanin äänestykseen liittyen. Niin Turkkia kuin Iraniakin huolestuttaa, miten niiden oma kurdivähemmistö reagoi Irakin Kurdistanin tapahtumiin.

Kansanäänestys jakaa mielipiteitä myös kurdien parissa. Joidenkin irakilaisten kurdien mielestä äänestys on huonosti ajoitettu, joidenkin mielestä kurdeilla taas ei vielä ole riittävän tasapainoista hallintoa tukemaan kansan tahtoa, al-Jazeera kertoo.

Lue myös: Historiallinen kansanäänestys käynnissä Kurdistanissa: ”Olemme odottaneet tätä päivää 100 vuotta”