Tieto Turun puukotusten pääepäillyn epäillyistä rikoksista ei kantautunut Saksasta Suomen viranomaisille, kertoi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona.

Saksalaismedia kertoi tiistaina, että Turun joukkopuukotuksista todennäköisin syin epäiltynä vangittu Abderrahman Mechkah oli poliisin tiedossa Saksassa oleskellessaan. Hän käytti useita valeidentiteettejä ja oli myös epäiltynä pahoinpitelystä. Myös muilla marokkolaisilla, jotka tiistaina vangittiin epäiltyinä osallisuudesta Turun tapahtumiin, oli rötöksiä takanaan Saksassa.

Epäillyt rikokset eivät ilmeisesti johtaneet toimenpiteisiin Saksassa, eikä niistä tullut tietoa Suomen viranomaisille. Supon Pelttari selitti Ylellä tietokatkosta.

– Hän ei ole ollut turvapaikanhakija [Saksassa], Pelttari aloitti viitaten siihen, että turvapaikanhakijat kirjataan järjestelmään ensimmäisessä maassa, jossa he ovat hakeneet turvapaikkaa.

– Hän on jäänyt kiinni [vain] ns. tavallisesta rikollisuudesta. Eikä ole eurooppalaista järjestelmää, jolla tällaista tietoa vaihdettaisiin, ennen kuin nyt jälkeenpäin, Pelttari jatkoi.

Pelttari ei halunnut arvioida, miten paljon puhutun tiedustelulain olemassaolo olisi mahdollisesti muuttanut tilannetta. Hänen mukaansa Suomen viranomaiset kuitenkin pääsevät tietoihin käsiksi myöhemmin kuin muut eurooppalaiset maat.

Supo on aiemmin vahvistanut saaneensa epäillyn mahdollisesti radikaalisuudesta etukäteen ”yksittäisen varoituksen”. Tämä ei johtanut hänen seurantaansa, koska tietoa konkreettisesta uhasta ei ollut.

Yle kertoi tiistaina Pansion vastaanottokeskuksen lähteiden perusteella, että muut turvapaikanhakijat varoittivat vastaanottokeskuksen johtoa pääepäillystä useammin kuin kerran. Ainakin yksi näistä vihjeistä toimitettiin Supolle. Vastaanottokeskuksen väen mukaan epäilty kuunteli kännykästä radikaalisaarnoja, halusi terroristijärjestö Isisin jäseneksi, puhui suomalaisista vääräuskoisina ja heitteli tappouhkauksia. Lisäksi hän kertoi tappaneensa ihmisen Marokossa, lähteet kertovat Ylelle.

Lue myös:

Outo hiljaisuus Turusta: Isis ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi – Tutkija keksii 2 syytä

Turun puukotukset: Pääepäilty vangittu – muidenkin marokkolaisten rikosnimikkeet raskaat

Pakkopalautuksia tehostetaan syksyllä – Risikko Ylelle: Jonossa jopa 1400 henkeä

Kansanedustajat tyrmistyivät: ”Turun puukottajan ei olisi pitänyt enää olla Suomessa”

Professorilta radikaali malli: Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet suljettava keskuksiin

Turun 18-vuotias puukottaja oleskeli pitkään Saksassa hakematta turvapaikkaa