Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) ehdotti eduskunnan kyselytunnilla, että turvapaikanhakijan kotiinsa ottavalle voitaisiin maksaa esimerkiksi 10 euron korvaus yöltä.

Hän korosti, että vastaanottokeskukset ovat täynnä. Hänen mukaansa yhden yön majoitus vastaanottokeskuksessa maksaa yhteiskunnalle noin 40 euroa.

–Voisiko tätä kotimajoitusta tai perhemajoitusmallia kehittää vielä eteenpäin? Tällaiset ihan tavalliset perheet, jotka haluavat ottaa turvapaikanhakijan luokseen asumaan, voisivat saada jonkun pienen, vaikka nimellisenkin kulukorvauksen – vaikka 10 euroa yöltä – siitä, että ottavat luokseen asumaan, Kaikkonen kysyi.

Hänen mielestään kotimajoitus olisi myös hyvä tapa kotouttaa turvapaikanhakijoita.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) suhtautui myönteisesti Kaikkosen ehdotukseen.

–Jossakin vaiheessa tämä voi olla osa kokonaisratkaisua. Esimerkiksi Libanonissa, jossa vierailin kuukausi sitten, on tullut neljän miljoonan kansan keskelle puolitoista miljoonaa pakolaista. Käytännössä tämä kotouttaminen on tehty juuri niin, että siellä ihmiset ovat ottaneet sotaa pakenevia kotiinsa, Sipilä sanoi.

–Meillä on hallituksessa aloitettu paremman kotoutuksen ohjelma. Lähdetään hakemaan hyviä käytäntöjä muista maista ja varaudutaan seuraavaan vaiheeseen eli kotouttamisvaiheeseen huolellisesti, hän lisäsi.