Euroopan komissio vaikuttaa olevan vaivihkaa hylkäämässä EU:n jäsenmaita jakanutta turvapaikanhakijoiden sisäisten siirtojen pakkojärjestelmää. Sen sijaan komissio on kääntänyt katseensa uuteen vapaaehtoiseen pakolaishankkeeseen, jossa jäsenmaille tarjotaan rahallista kannustetta vastineeksi pakolaisten vastaanottamisesta.

EU-asioita seuraava Euractiv-sivusto huomioi, että komissio ei keskiviikon tiedonannossaan tehnyt lainkaan ehdotuksia sisäisten siirtojen järjestelmän jatkamisesta tai laajentamisesta. Pakolliseksi tarkoitetut turvapaikanhakijoiden siirrot EU-maista toisiin jäsenmaihin ovat kohdanneet niin kovaa vastustusta, että komissio on joutunut ärähtämään Unkarin ja Puolan kaltaisille itäeurooppalaisille maille, jotka eivät ole osallistuneet sisäisiin siirtoihin lainkaan.

Sen sijaan komissio ajaa nyt läpi uudenlaista uudelleensijoittamisohjelmaa. Se tarkoittaa pakolaisten ottamista EU-maihin suoraan pakolaisleireiltä Afrikasta, Lähi-idästä ja Turkista. Erityisesti ohjelma keskittyy pohjoisen Afrikan maihin, joista tulee paljon siirtolaisia etenkin Italiaan. Ohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, mutta pakolaisia ottaville jäsenmaille on varattu puolen miljardin euron kannustinraha. Komissio tavoittelee 50 000 pakolaisen uudelleensijoittamista lokakuuhun 2019 mennessä.

Ohjelman tarkoituksena on vähentää siirtolaisten tarvetta saapua Eurooppaan ”laittomia” väyliä pitkin ja lisätä laillisten, turvallisten väylien käyttöä.

– Näin jatkamme siirtolaisvirtojen vakauttamista keskisellä Välimeren reitillä ja tuemme UNHCR:ää Libyan hätäevakuointijärjestelmän rakentamisessa, komissio toteaa.

Euractivin mukaan kaksivuotinen sopimus sisäisten siirtojen järjestelmästä umpeutui tällä viikolla. Alkuperäisenä tarkoituksena oli, että muut jäsenmaat ottaisivat vastaan noin 98 000 turvapaikanhakijaa Italiasta ja Kreikasta. Nyt näitä siirtoja on tapahtunut vain noin 29 000. Komission mukaan tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että uusien tulokkaiden määrä on laskenut niin merkittävästi vuodesta 2015.

EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos kannusti kaikesta huolimatta yhä Itä-Euroopan maita ottamaan turvapaikanhakijoita vastaan myös sisäisillä siirroilla.

Komission tiedotteessa todetaan lisäksi, että pyrkimyksenä on kääntää hallitsematon turvapaikanhaku ”tarveperusteiseen taloudelliseen siirtolaisuuteen” EU:n jäsenmaihin. Tähän pyritään pilottiprojekteilla, joissa laillista siirtolaisuutta lisätään sellaisista turvapaikanhakijoiden lähtömaista, jotka sitoutuvat laittoman maahanmuuton hillitsemiseen.

Komissio pyrkii myös nopeuttamaan kielteisen päätöksen saajien palauttamista. Komission mukaan ulkorajoilla sijaitsevat jäsenmaat voivat tarvittaessa käyttää myös rajojen ulkopuolisia hotspot-keskuksia ”varmistamaan, että palautukset onnistuvat nopeasti, erityisesti tilanteissa, joissa tulijamäärät kasvavat nopeasti”.

Samalla komissio ilmoitti, että Schengen-alueen väliaikaisia rajatarkastuksia pidennetään nykyisestä kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen.

LUE MYÖS:

Matti Vanhanen ehdottaa mullistusta turvapaikkajärjestelmään – ”Päätöksenteko saatava Afrikkaan”

Jussi Halla-aho ja Leena Meri: Suomen tulee lopettaa välittömästi sisäiset siirrot Italiasta ja Kreikasta

Totuus 40 000 turvapaikanhakijan "siirroista" paljastui – Nyt tulee pakko