Tasavallan presidentti Sauli Niinistö väläytti tänään pitämässään puheessa Schengen-järjestelmän murtumista.

Niinistö sanoi suurlähettiläille pitämässään puheessa, että muuttoliike on kasvanut nopeasti rajuihin mittasuhteisiin.

- Eurooppa vetää puoleensa niin vainottuja kuin yksinkertaisesti parempaa elämää etsiviä. Tässä kysymyksessä olemme ristiriidan edessä. Sivistyskansan inhimillisyys ja kunnia vaativat, että näitä ihmisiä autetaan. Toisaalta tiedämme, että Lähi-idän ja Afrikan epävakautta ei voida hoitaa siirtämällä yhä suurempi osa väestöä Eurooppaan. Vastaanottokyvyn rajat tulevat vastaan, vaikka ne eri maissa hieman eri kohdissa olisivatkin, Niinistö sanoi.

- Epäonnistuminen tähän ongelmaan vastaamisessa tulee johtamaan vakaviin seuraamuksiin Euroopassa. Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, Niinistö jatkoi.

Niinistön mukaan turvapaikanhakijakysymyksessä tarvitaan selkeää ja uskottavaa politiikkaa, joka ”saa kansalaisten enemmistön tuen”.

- On ratkaistava, mihin suuntaan asioita oikein halutaan viedä. Autetaanko siellä vai täällä? Tähän tietysti mielellään vastataan, että tehdään molempia. Luulen kuitenkin, että on välttämätöntä valita painopiste ja toimia päättäväisesti sen mukaan, Niinistö sanoi.

Tasavallan presidentti myös peräänkuuluttaa malttia ja terveen järjen säilyttämistä maahanmuuttohaasteen edessä.

- Turvapaikanhakijoita varten on olemassa turvapaikkajärjestelmä. Sen on toimittava ja ellei näin ole, sen toimintaa on korjattava. Pakolaisstatuksen omaavien osalta taas tehdään poliittinen päätös kiintiöstä, joka maahan otetaan. Eurooppaan tulijoiden joukossa on myös valitettavasti joitain niitäkin, joilla on pahat mielessään. Tätäkään ei voi kiistää vain siksi, ettei joku kenties halua sitä kuulla, Niinistö sanoi.