Euroopan parlamentti on hyväksynyt neuvottelujen aloittamisen jäsenmaiden kanssa niin sanotun Dublin-menettelyn uudistamiseksi. Euroopan parlamentti äänesti asiasta torstaina iltapäivällä.

Uudistus tähtää laajempaan vastuunjakoon turvapaikka-asioissa. Sen myötä esimerikiksi EU-maa, johon turvapaikanhakija saapuu ensimmäisenä, ei enää vastaisi automaattisesti turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Jos taakanjaosta kieltäytyisi, jäsenmaa voisi menettää EU-rahaa.

Nykyisin toiseen EU-maahan saapunut turvapaikanhakija palautetaan Dublin-säännön mukaan siihen maahan, missä hän on ensiksi rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi.

Suomalaismepeistä sen puolesta äänestivät Nils Torvalds (r.), Merja Kyllönen (vas.), Heidi Hautala (vihr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Petri Sarvamaa (kok.), Henna Virkkunen (kok.). Vastaan äänesti Jussi Halla-aho (ps.). Tyhjää painoivat puolestaan Paavo Väyrynen (kp.) ja Hannu Takkula (kesk.).

Neuvotteluiden aloittaminen jäsenmaiden kanssa hyväksyttiin äänin 390–175. Euroopan parlamentti on nyt valmis aloittamaan neuvottelut, kunhan sisäministereistä koostuva ministerineuvosto muodostaa ensin oman kantansa.

Lue myös:

Näin Euroopan turvapaikkajärjestelmä murtui – ”Dublin-asetusta mahdoton noudattaa”

Keskusta: Turvapaikanhakijat käännytettävä pikana länsirajalta – ”Ruotsihan on turvallinen maa”

Historioitsija kulki pakolaisreitin ja yllättyi: ”Rajat ovat jo kiinni – tämä johtaa katastrofeihin”