Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus, jossa arvosteltiin tarjottua ruokaa ja majoitusta, ihmetyttää suomalaisia puoluekantaan katsomatta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin valtuuston varajäsen Kimmo Kautio (vas.) myöntää, että hänelläkin ”kierrokset nousivat” seurattuaan uutisia ja Facebook-keskusteluja aiheesta.

– Näyttää siltä, että tämä korsi katkaisi kamelin selän monen maltillisenkin seurailijan kohdalla. Täytyy myöntää, että itselläkin kierrokset nousivat uutisia lukiessani ja ymmärrän aiheesta nousevan raivon enemmän, kuin hyvin, Kautio kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Myös oululainen Nokian entinen varaluottamusmies Jari-Pekka Teurajärvi (ps.) tarttui aiheeseen Puheenvuoron blogissaan. Hän kävi paikanpäällä katsomassa turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta.

– On oletettavaa että tämänpäiväinen mielenosoitus oli vain alkusoittoa. Turvapaikanhakijoita tulee päivittäin maahamme lisää, eikä heidän olosuhteensa ole hotellitasoa hätämajoituskeskuksissa ja vastaanottokeskuksissa. Tyytymättömyys tulee lisääntymään ja poliisin jo nykyisellään niukat resurssit kuluvat turvapaikanhakijoiden palvelemiseen, Teurajärvi kirjoittaa.

Hän kertoo keskustelleensa useiden paikallisten kanssa, jotka seurasivat mielenosoitusta. Viesti oli hänen mukaansa selvä: tätä ei voi hyväksyä.

– Luulisi kuitenkin sotaa pakenevien hädänalaisten ihmisten olevan onnellisia lämpimästä asunnosta, lämpimästä ruoasta, puhtaasta ja turvallisesta ympäristöstä sekä lahjoitetuista vaatteista. Kaiken lisäksi he saavat tämän kaiken ilmaiseksi ja käyttörahaa vielä kaupan päälle. Mitkähän mahtavat olla kaikkien niiden vapaaehtoistyöntekijöiden tunnot, jotka ovat paiskineet pyyteettömästi töitä turvapaikanhakijoiden hyvinvoinnin eteen ja palkaksi saa tyytymättömyyttä? Tuskinpa se ainakaan vapaaehtoistyön motivaatiota ja halukkuutta nostaa.

Myös eläkkeellä oleva hoitotyöläinen Elle Marketta Lazarov ihmettelee turvapaikanhakijoiden mielenosoitusta.

– Tähän on yksinkertainen ratkaisu, turvapaikanhakijat itse kokkaamaan ruokansa. Kyllä heidän joukostaan varmasti kokkeja löytyy ja kokinapulaisia pilvin pimein. Samalla on jotain tekemistä eikä turhautuminen pääse iskemään. Keittiövuorot ja tiskivuorot ja siivousvuorot kehiin, Lazarov kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kautio kertoo olevansa suvaitsevainen humanisti, mutta silti harmissaan tilanteesta.

– Suvaitsevaisuus on myös sitä, että kiittämättömyys harmittaa, eikä se harmitus tee eroja sen enempää etnisen alkuperän, kuin vaikkapa seksuaalisen suuntautumisenkaan suhteen, hän kirjoittaa

Kautio kuitenkin korostaa, että kaikki turvapaikanhakijat eivät ole valittaneet ruuasta. Suomeen on tullut tänä vuonna yli 12 000 turvapaikanhakijaa ja vain noin 50 oli Oulun mielenosoituksessa.