Euroopassa on käynnissä hanke eräänlaisen suuren karkotuskeskuksen tai turvapaikanhakijaleirin perustamiseksi Euroopan unionin ulkopuolelle.

Ideana on vähentää Euroopan houkuttelevuutta ja turvapaikanhakijoiden määrää EU-alueella siirtämällä ainakin hylätyn päätöksen saaneet turvapaikanhakijat leirille unionin ulkopuolelle. He olisivat leirillä kunnes karkotus pantaisiin toimeen. Ajatus turvapaikanhaun painopisteen siirtämisestä Euroopan ulkopuolelle on ollut toistuvasti esillä Suomessakin.

Eurooppalaisissa keskusteluissa ovat uutistoimisto Reutersin mukaan olleet mukana ainakin Saksa, Hollanti ja hyvin maahanmuuttokriittisen oikeistohallituksen johtama Itävalta. Sekä Tanska, jonka pääministeri Lars Lokke Rasmussen keskusteluista tanskalaismedialle kertoi.

Rasmussenin mukaan pilottihanke voisi toimia pohjana uudelle eurooppalaiselle turvapaikkajärjestelmälle. Nyt puheissa oleva EU:n ulkopuolinen leiri ei sijaitsi Afrikassa, kuten aiemmin on esitetty, vaan Euroopassa, mutta unionin alueen ulkopuolella.

Tarkoituksena on vähentää turvapaikanhakijoiden määrää Euroopassa ja ylipäätään karistaa Euroopan houkuttelevuutta turvapaikanhaun kohteena. Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat eivät enää voisi jäädä hakemuksen kohdemaahan esimerkiksi valitusprosessien turvin vaan heidät toimitettaisiin leirille.

– Suoraan sanottuna: se [uusi keskus] sijaitsisi maassa, joka ei ole siirtolaisten tai ihmissalakuljettajien lempikohteita, Rasmussen sanoi.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz vahvisti suunnitelmat, Reuters kertoo. Hän lisäsi keskustelujen olevan jo pitkällä, kuten Rasmussenkin oli kertonut.

– Me ehdotimme jo kauan sitten, että olisi järkevää tarjota turvaa Euroopan unionin ulkopuolella niin, että siirtolaiset saisivat tarvitsemaansa suojelua, mutta eivät voisi valita parasta järjestelmää Euroopan sisällä, Kurz sanoo.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vastasi aloitteeseen ilmoittamalla, ettei hän suoralta kädeltä vastusta sitä, New York Times kertoo.

Pääministeri Rasmussenin liberaalipuolueen lisäksi Tanskassa ehdotusta tukee myös opposition demaripuolue. Tanskan demaripuolue on esittänyt turvapaikkahakemusten käsittelyn siirtämistä kokonaisuudessaan Euroopan ulkopuolelle. Suomessa EU:n tai Euroopan ulkopuolista vastaanottokeskusta ovat esittäneet ainakin oppositiopuolue perussuomalaiset sekä hallituspuolue Siniset. Myös SDP:n eduskuntaryhmän piiristä vastaavaa on väläytetty.

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Tanskan demaripuolue: Rajat kiinni turvapaikanhakijoilta – vastaanottokeskukset Afrikkaan

SDP-vaikuttaja sinisten ja Tanskan demarien linjoilla turvapaikkahakemuksissa: ”Tilanne olisi koko ajan hallittavissa”

Vaatimus hallituksesta: ”Turvapaikkahakemusten käsittely siirrettävä EU:n ulkopuolelle”

Jussi Halla-aho kehuu Emmanuel Macronin pakolaisehdotusta: ”Ensimmäisenä askeleena erinomainen ratkaisu”