Suomeen tehtyjen turvapaikkahakemusten määrä vähentyi viime vuonna huomattavasti. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan hakemuksia tehtiin vuonna 2010 kaikkiaan 4018, kun vuonna 2009 määrä oli 5988.

Erityisesti Somalian ja Irakin sotatila-alueilta tulleiden hakemusten määrä romahti, huomioi Helsingin Sanomat tänään paperilehdessään. Suomesta turvapaikan saanut irakilainen vaatesuunnittelija Ismail Hussein kertoo HS:lle, miksi näin voi olla.

–Olemme kertoneet ystävillemme, että ei Suomi ollutkaan mikään paratiisi, sanoo Ismail Hussein.

–Vaikuttaa siltä, että ainoa mahdollisuus töihin [Suomessa] olisi perustaa pizzeria, hän kritisoi.

Husseinin mukaan töitä on mahdoton löytää ilman kielitaitoa; odottamalleen suomen kielen kurssille hän ei ole päässyt, vaikka tuli suomeen jo 2009.

YK:n pakolaisjärjestöstä UNHCR:sta vahvistetaan Helsingin Sanomille, että kuulopuheet ja huhut vaikuttavat paljon siihen, mistä maista turvapaikkoja haetaan. Maahanmuuttoviraston mukaan hakemusten vähenemiselle ei ole selvää selitystä. Yksi osasyy lienee lainmuutos, joka tiukensi turvapaikkaa hakeneiden EU-kansalaisten toimeentulotukiehtoja.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan somalien ja irakilaisten hakemukset lähes puolittuivat edelliseen vuoteen verrattuna. Vuonna 2009 hakemuksia tuli Somaliasta 1180, viime vuonna enää 571. Määrä tippui näin takaisin vuoden 2008 tasolle.

Sen sijaan kaikkien Suomeen tehtyjen oleskelulupahakemusten määrä kasvoi viime vuonna 18 prosenttia, kuten on aiemmin kerrottu.