Viime aikoina Euroopan pakolais- ja siirtolaiskriisin paisumiseen on etsitty selityksiä. Saksassa keskustellaan Saksan syyrialaiset turvapaikanhakijat tervetulleeksi toivottaneesta päätöksestä syyskuun alkupuolella 2015. Brittilehti Guardian kuitenkin arvioi, että yksi ainoa Twitter-viesti jo elokuussa 2015 saattoi muuttaa historian kulun.

Saksan maahanmuuttovirasto tviittasi 25.8.2015, että Saksassa ei enää sovelleta Dublin-sääntöä Syyriasta tulevien turvapaikanhakijoiden kohdalla. Dublin-säännön mukaan turvapaikanhakija olisi käsiteltävä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä saapuu.

Guardianin mukaan tviitti tulkittiin laajalti siten, että tuolloin Saksa laittoi Dublin-säännön ”jäähylle”. Talouslehti Wall Street Journal käsitteli samaista tviittiä artikkelissaan jo syyskuussa 2015. WSJ:n mukaan kyseessä ei ollut politiikan muutos vaan tekninen päätös.

Tviitin välittömänä seurauksena sana alkoi kuitenkin levitä syyrialaisten turvapaikanhakijoiden keskuudessa. Tviitti ei kerännyt mitenkään hämmästyttävää reaktiota Twitterissä, mutta sen sisältö paisui puskaradiossa Guardianin mukaan siihen pisteeseen, että Merkelin väitettiin lähettävän laivoja kuljettamaan turvapaikanhakijoita. WSJ:n mukaan arabinkielinen sosiaalinen media alkoi täyttyä käsitellyistä kuvista, jossa Merkel esitettiin ”rakastavana äitinä”.

WSJ:n mukaan byrokraattinen tviitti vahvisti ensi kertaa nettihuhun, joka oli alkanut kiertää päivää aiemmin: Saksa oli avannut ovensa.

Guardian kertoo, että ajankohtana, jona tviitti julkaistiin, Eurooppaan oli tullut yli 300 000 turvapaikanhakijaa sinä vuonna. Luku oli jo tuossa vaiheessa valtava. Saksalaisviraston lause ei siis aloittanut kriisiä, mutta se teki Guardianin arvion mukaan Saksasta ensimmäisen vaihtoehdon syyrialaisille turvapaikanhakijoille. Samalla se loi mielikuvan poliittisen kontrollin menettämisestä, minkä kanssa Merkel on kamppaillut siitä lähtien, lehti arvioi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti tuona samana päivänä, 25.8.2015 pitämässään puheessa Schengen-järjestelmän kestävyydestä.

– Voi kysyä, kestääkö esimerkiksi Schengen-järjestelmä mitä tahansa. Vapaa liikkuvuus ei voi olla hallitsematonta liikkuvuutta. Luulenpa, että ellei Euroopalla ole haasteeseen yhteiskuntien ja kansalaismielipiteen kannalta kestäviä yhteisiä vastauksia, alkaa ajan oloon tulla yhä enemmän kansallisia vastauksia, presidentti Niinistö sanoi tuolloin.

Lue lisää: Turvapaikanhakijat: Presidentti Sauli Niinistöltä hurja väläytys

Uutisia vuodelta 2015:

Turvapaikanhakijoiden määrä räjähti Suomessa

250 turvapaikanhakijaa tuotiin yllättäen suomalaiskylään – ”He vain pömpsähtivät taivaasta”

Unkari järjesti bussikyydin rajan yli pakolaisille - Wieniin saapuneet: ”Hieno maa, hieno hallitus”

”Pääministeri päästää pakolaiset kotiinsa” - Juha Sipilän lupaus huomattiin maailmalla