Enontekiön kunta esittää hätähuudon kuntalaisten turvallisuuden puolesta. Kunnanjohtaja ottaa esille jopa aseistettujen kodinturvajoukkojen perustamista, jos valtiovalta ei takaa kuntalaisten turvallisuutta.

Ensi kesänä kunnasta lakkautetaan todennäköisesti Kilpisjärven Siilastuvan raja-asema. Tämän jälkeen kunnan lähin sisäisen turvallisuuden viranomainen on Muoniossa.

Enontekiön Hetasta Muonion taajamaan on 75 kilometriä. Kunta käsittää kuitenkin koko Käsivarren Lapin, jonka kaukaisin tiekohde on juuri Siilastuvan raja-asema noin 200 kilometrin päässä Muonion taajamasta.

- Enontekiön kunnan turvallisuustilanne on nykyiselläänkin erittäin heikko ja tämän muutoksen myötä katastrofaalinen, kunnanjohtajan viransijainen Mikko Kärnä kertoo julkisuuteen lähettämässään ”hätähuudossa”.

Uusi Suomi tavoitti Kärnän perjantaina alkuillasta. Kaupunginjohtajan mukaan kuntalaisten perusoikeus turvallisuuteen on uhattuna.

- Perusturvallisuus pitäisi kyetä takaamaan kansalaisille joka kolkassa maata, Kärnä sanoi Uudelle Suomelle.

Kärnä vertasi kirjeessään Tunturi-Lapin kokoa Etelä-Suomeen. Enontekiön kunnan pinta-ala on 8391 neliökilometriä eli kunta on noin 18 kertaa suurempi kuin Helsinki ja Vantaa yhteensä ja uudistuksen myötä tällä valtavalla alueella ei enää olisi yhtäkään sisäisen turvallisuuden ammattilaista, Kärnä kirjoitti.

Rajakuntana Enontekiön läpi kulkee valtatie 21:n liikenne Norjaan. Erityisesti liikenneturvallisuus huoletta Enontekiön alueella asuvia.

Jos sisäministeriö ei ryhdy toimiin Enontekiön turvallisuustilanteen parantamiseksi, Kärnä otti kirjeessään esille jopa aseistettujen kodinturvajoukkojen perustamisen.

- Villiksi länneksi tämä [Tunturi-Lappi] on muuttumassa. Siksi raflaava ehdotus sheriffeistä, Kärnä perusteli puhelimitse.

- On asia mahdollista niinkin toteuttaa, että vartiointiliike palkattaisiin turvallisuuden valvontaan.

Ensisijainen ratkaisu olisi Enontekiön mukaan kuitenkin se, että sisäministeriö takaisi poliisille ja rajavartiolaitokselle riittävät määrärahat viranomaistehtäviensä toteuttamiseen Lapissa.

Kansainvälistä hälytysyhteistyötä Norjan tai Ruotsin kanssa ei Enontekiöllä ole selvitetty.

- Lähtökohta on, että valtio on turvallisuuspalveluiden tuottaja, Kärnä sanoo Uudelle Suomelle.