Varmistus kunta-alan sopimuksien syntymisestä tuli torstaina illansuussa. KT Kuntatyönantajat ja kunta-alan pääsopijajärjestöt hyväksyivät torstaina ratkaisun uusista virka- ja työehtosopimuksista.

Kiky-tunnit poistuvat ja sopimusten korotukset ovat yleisen linjan mukaisia. Kuntatyöantajan mukaan kustannusvaikutus 23 kuukauden sopimuskaudella on 3,04 prosenttia.

Sopimusjärjestelmä muuttuu. Kunta-alan pääsopimuksen uudistamisella sovittiin sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön sote-sopimuksesta sekä varhaiskasvatuksen opettajien, erityisopettajien ja esimiesten siirtymisestä kunnallisen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimuksen piiriin.

Kilpailukykysopimuksessa sovitut työajan pidennykset poistuvat 31.8.2020. Työajan lyhentymistä on kompensoitu useilla sopimusmääräyksillä, jotka tulevat voimaan samana päivänä.

Kuntatyönantajan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on huojentunut, että pitkien ja vaikeiden neuvotteluiden jälkeen kunta-alalle saatiin lopulta aikaan työrauha.

”Uskon, että nyt saavutettu ratkaisu tuo kuitenkin kriisiolosuhteissa kunta-alalle kaivattua vakautta ja ennustettavuutta”, Jalonen sanoo tiedotteessa.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen on huolissaan kuntien taloustilanteesta, jota koronavirusepidemia ja ansiotulojen voimakas alenema on entisestään heikentänyt.

”Yleisen linjan mukainen ratkaisu oli kuitenkin työmarkkinarealiteetti, jonka kanssa voidaan elää”, Lievonen toteaa.

JHL pettyi koronalisän puuttumiseen

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että verrattuna valtakunnansovittelijan aikaisempaan ratkaisuesitykseen nyt onnistuttiin saamaan suuremmat yleiskorotukset ja kiky-tuntien aikaisemman poistamisen.

”Odotamme myös, että työ palkkaohjelman edistämiseksi ja sen myötä matalien palkkojen korottamiseksi lähtee liikkeelle tämän sopimuksen hyväksymisen jälkeen välittömästi", hän sanoo tiedotteessa.

”Siihen olemme pettyneitä, että tästä neuvottelutuloksesta puuttuu koronalisä kokonaan. Olisi ollut kohtuullista, että poikkeusolojen lisää olisi maksettu kaikille.”

Pääsopimuksessa sote-tessin aikataulu eteni. Vaikka sopimus tulisikin voimaan 1.9.2021, sillä ei Niemi-Laineen mukaan ole merkitystä.

”Todellisuudessa sopimuksessa noudatetaan KVTES:n ehtoja aina vuoden 2022 loppuun saakka, ja sote-sopimusta sovelletaan vasta 2023 alkaen, kun maakunta-sote on tulossa.”

Myös hoitajaliitot olivat tyytyväisiä.

LUE LISÄÄ:

JUKO: Elokuussa 26 €

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKO puolestaan tiedottaa, että vajaan kahden vuoden mittaisen sopimuksen palkankorotukset ovat yleisen linjan mukaisia, kuten myös vappuna kaatuneessa valtakunnansovittelijan ratkaisuesityksessä.

Tänä vuonna palkat nousevat JUKOn mukaan elokuussa 26 euroa, kuitenkin vähintään 1,22 prosenttia. Ensi vuoden huhtikuussa maksuun tulee paikallisesti kohdennettava erä 0,8 prosenttia ja prosentin yleiskorotus. Kiky-tunnit poistuvat 31. elokuuta eli kuukautta aiemmin kuin sovittelijan esityksessä. Samalla lomarahan vaihtamisesta vapaaksi tulee joustavampaa.

Sopimuksessa on sovittu myös kunnallisen pääsopimuksen jatkamisesta, sopimusalamuutoksista ja maakuntauudistukseen liittyvästä sopimusjärjestelmän valmistelusta.

Kunnan kaikki pääsopijajärjestöt neuvottelevat sote-sopimuksen sisällöstä elokuun 2021 loppuun mennessä. Jos neuvotteluissa ei sovita muuta, uudet työehdot tulevat voimaan maakuntauudistuksen myötä 1. tammikuuta 2023.

Kuntien teknisen henkilöstön sopimusmuutokset neuvotellaan maakuntauudistuksen voimaantuloon mennessä.

Ensi vuoden syyskuun alusta varhaiskasvatuksen opettajat siirtyvät JUKOn tavoitteen mukaisesti opettajien sopimukseen.

Kuntasopimuksesta neuvottelevat julkisalan neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super ja Tehy) ja KT Kuntatyönantajat. Sopimusneuvotteluja käytiin tammikuun puolivälistä lähtien.