Helsingin Senaatintorilla osoitettiin perjantaina mieltä aktiivimallia vastaan. SAK:n mielenilmaukseen yhdistyi myös ammattiliittojen poliittisia lakkoja.Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa

Työttömyysturvan aktiivimalli asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen blogissaan.

Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosentilla, jos työtön ei kolmen kuukauden seurantajaksolla ole tehnyt 18 tuntia työtä työehtosopimusten mukaisella palkalla, ansainnut yritystoiminnalla 241 euroa tai osallistunut työllistymistä edeltäviin palveluihin viiden päivän ajan.

Kauhanen huomauttaa, että aktiivimallin keskeinen uudistus on se, että aktiivinen työn etsintä ei enää riitä työttömyysturvaetuuden säilyttämiseksi täydellä korvaustasolla. Hän arvioi, ettei kaikilla ole Suomessa samanlaisia mahdollisuuksia mallin vaatiman aktiivisuuden osoittamiseen.

–Ehdotetun aktiivimallin suurena ongelmakohtana voi pitää sitä, että se asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan asuinpaikan ja ammatin mukaan. Alueiden välillä on suuria eroja työpaikkojen tarjonnan määrässä. Eroja löytyy myös työllisyyttä edistäviin palveluihin pääsyssä, Kauhanen kirjoittaa.

Hän arvioi, etteivät kaikki työttömät pysty täyttämään aktiivimallin vaatimusta ja välttää etuusleikkuria, ”vaikka henkilö tekisi kohtuudella kaiken häneltä vaadittavan”.

–Siksi laissa olisi perustusvaliokunnankin kannan mukaan pitänyt varmistaa, että tällaisissa tilanteissa henkilö ei joudu etuuden alennuksen kohteeksi. Tällaista kirjausta laista ei kuitenkaan löydy.

Eriarvoisen aseman osoittamiseksi Kauhanen viittaa aktivointiastetilastoihin. Aktivointiasteella tarkoitetaan työvoimapoliittisten palveluiden piirissä olevien prosenttiosuutta kaikista työttömien työnhakijoiden ja palveluiden piirissä olevista.

Kelan tilastojen mukaan viime vuoden aktivointiasteen keskiarvo tammi–syyskuussa oli koko Suomessa noin 34 prosenttia. Maakunnittain tarkasteltuna alhaisin aktivointiaste oli Pohjois-Savossa, 28 prosenttia, ja suurin Pohjanmaalla, 43 prosenttia.

Kaikilla työttömillä ei ole aktivointimahdollisuuksien lisäksi edes samoja mahdollisuuksia työllistyä, Kauhanen huomauttaa.

–Työttömien työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksissa löytyy myös eroja mm. iän, koulutustason ja työttömyyden keston mukaan, hän kirjoittaa blogissaan.

–Malli rankaisee enemmän niitä, joilla työllistymismahdollisuudet ovat heikommat, kun palveluihinkin pääsee vain osa. Niille työttömille, jotka eivät onnistu aktiivisuusehtoa täyttämään, uudistus merkitsee työttömyysturvan leikkausta huolimatta työttömyysjakson alun omavastuupäivien laskusta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori arvioi myös, että aktiivimalli voi pidentää työttömyyden kestoa.

Helsingin Senaatintorilla osoitettiin perjantaina mieltä aktiivimallia vastaan. Lue lisää:

Juhana Vartiainen oli Senaatintorin vihatuin mies – ”Salaa vähän nautin tästä”

IL-gallup: 51% hyväksyy aktiivimallin vastaiset lakot – ”Suomalaiset ovat ay-henkisiä”

Pienyrittäjä saapui 10 000 mielenosoittajan keskelle: ”Etsin työntekijää”

Torille tuli noin 8000 – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”