Syyrian sisällissota johtaa todennäköisimmin joko Libyan tapahtumien toisintoon tai Syyrian jakautumiseen, uskoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen vieraileva tutkija Alan Salehzadeh.

Libyassa, jossa oppositio nousi hallitusta vastaan, länsimaat puuttuivat tilanteeseen sotilaallisesti vuonna 2011 ja mahdollistivat opposition voiton.

Jakaantumisen ja Libyan tapahtumien toistumisen lisäksi vaihtoehtoja ovat joko sopu Syyrian opposition ja maan hallitsijan Bashar al-Assadin hallituksen välillä tai sitten jomman kumman osapuolen voitto, Salehzadeh kirjoittaa vasta julkaistussa raportissaan ”Syyrian sisällissota – syitä ja taustatekijöitä”.

Sopu tai jomman kumman osapuolen voitto eivät kuitenkaan ole Salehzadehin mukaan kovin todennäköisiä. Sisällissota on jatkunut nyt yli kaksi vuotta ilman ratkaisua.

Tällä hetkellä Syyria on jakautunut kolmeen osaan: Bashar al-Assad hallitsee pääkaupunkiseutua ja alaviittialueita, oppositio sunnialueita, ja kurdit pohjoisen kurdialueita.

Salehzadehin mukaan opposition voitto ei olisi rauhaa ja vakautta tuova ihmelääke Syyrialle, vaikka länsimaissa niin joskus näytetään ajattelevan.

– Alue on ollut ensimmäisestä maailmansodasta lähtien jaettu ja uskonnollisia ryhmiä on sekoitettu. Se on pysyvä ongelma, Salehzadeh sanoo Uudelle Suomelle.

Arabikevään kansannousut yleensäkään eivät ole johtaneet demokraattisiin uudistuksiin vaan pikemminkin islamilaisten ryhmien nousuun, Salehzadeh huomauttaa.

Salehzadehin mukaan kansannousuja pitäisikin kutsua ”islamilaiseksi kevääksi”.

– En ole uskonnonvastainen, mutta uskonnollisessa valtiossa ei tule uudistuksia, Salehzadeh sanoo.

Se selviää tutkijan mukaan katsomalla esimerkiksi naisten asemaa vaikkapa Tunisiassa ja Libyassa tai Egyptissä, jossa oikeistolainen muslimiveljeskunta hallitsee maata. Salehzadehin mukaan se ei ole kohentunut kansannousujen jälkeen.

– Demokraattisessa valtiossa myös uskovat pystyvät elämään rauhassa, mutta uskonnollisessa valtiossa demokratian kannattajat eivät pysty elämään rauhassa, Salehzadeh toteaa.

Libyan skenaario vaatisi ulkoista puuttumista

Libyan skenaarion toistuminen Syyriassa vaatisi ulkomaiden puuttumista Syyrian tilanteeseen. Yhdysvallat on linjannut, että sotilaallinen puuttuminen olisi mahdollista, jos al-Assad käyttää kemiallista asetta.

Salehzadeh kuitenkin kirjoittaa raportissaan, että tilanne on kiusallinen, sillä myös Syyrian opposition on väitetty käyttäneen kemiallisia aseita.

Lisäksi puuttuminen vaatisi yksimielisyyttä Syyrian hallitusta tukevan Venäjän ja opposition kannalla olevan Yhdysvaltojen ja länsimaiden välillä.

Venäjän ja Yhdysvaltojen Syyria-kantojen lähenemisestä tai ainakin neuvotteluyhteyden paranemisesta on ollut viime aikoina viitteitä.