Donald Trumpin ja Kim Jong-unin huipputapaaminen oli merkittävä ainakin siinä mielessä, että se paljasti selvän muutoksen Yhdysvaltain maailmanpoliittisissa linjauksissa. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola Uudelle Suomelle.

Ydinaseriisunnan käsitettä presidentti Trump on myös muokkaamassa oman näköisekseen.

Pohjois-Korean Kim sitoutui Yhdysvaltain presidentin kanssa allekirjoittamallaan asiakirjalla pyrkimään täydelliseen ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla. Kansainväliset asiantuntijat ovat lytänneet Trumpin hehkuttaman sitoumuksen vanhan toistoksi. Aaltolankin mukaan aiesopimuksen kirjaus on pitkälti saman sisältöinen, kenties jopa hieman vesitetty versio Bill Clintonin ajan sitoumuksesta 1990-luvulla.

Lue myös: Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Sen sijaan aiesopimus ja Trumpin puheet kertovat USA:n politiikan selvästä muutoksesta, Aaltola katsoo. Trump vaikuttaa olleen valmis merkittäviin myönnytyksiin Pohjois-Korealle.

– Se on uutta, että selkeästi Yhdysvallat on ollut monissa kysymyksissä halukkaampi tulemaan vastaan kuin aikaisemmin. Eli kysymys ei ole niinkään siitä, onko Pohjois-Korea valmis taipumaan kansainvälisen yhteisön paineen alla, vaan rimaa sille taipumiselle on laskettu hieman, Aaltola sanoo Uudelle Suomelle.

Aiemmissa sitoumuksissa ydinaseriisunnan todisteeksi ja varmistajaksi on vaadittu pitkäkestoista, vuosia kestävää tarkastusjärjestelyä, regiimiä. Nyt Trump väläytti tiedotustilaisuudessaan, että olemassa olevan ydinasearsenaalin saaminen toimintakyvyttömäksi voisi riittää ydinaseriisunnan määritelmäksi. Tämän jälkeen voitaisiin alkaa harkita myös sanktioista luopumista.

– Tässä on tultu vastaan Pohjois-Koreaa.

Käytännön tasolla linjanmuutos tarkoittaisi sitä, että Pohjois-Korealle voisi jäädä kyvykkyys nostaa ydinaseohjelmansa lähes välittömästi uudelleen pystyyn niin halutessaan.

Tiedotustilaisuudessa, jossa Trump avasi solmitun aiesopimuksen merkitystä ja sisältöä, hän kertoi lisäksi Yhdysvaltain aikovan pysäyttää sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa sekä toivovansa henkilökohtaisesti yhdysvaltalaisjoukkojen vetämistä pois Etelä-Koreasta. Tarkennus: Trump kuitenkin korosti, että joukkojen vetäminen pois ei kuulu suunnitelmiin nyt. Trump vetosi toisaalta harjoitusten ja joukkojen kustannuksiin, toisaalta siihen, että Pohjois-Korean näkökulmasta säännölliset sotaharjoitukset, Trumpin sanoin ”sotapelit”, ovat provokaatio.

– Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta. Nämä ovat asioita, joita Pohjois-Koreassa ja Kiinassa on kovasti korostettu vuosien varrella, ja tässä on selvästi aukeamassa aikamoinen mahdollisuuksien ikkuna Pohjois-Korean ja Kiina näkökulmasta. Voisin kuvitella, että heitä houkuttaa tehdä vastamyönnytyksiä, Aaltola sanoo.

Yhdysvaltain liittolainen Etelä-Korea on toistaiseksi suhtautunut maltillisesti linjanmuutokseen, eikä korosta Trumpin linjan mahdollisia riskejä, Aaltola sanoo.

Tulevaisuus näyttää, auttavatko myönnytykset toteuttamaan edes jonkinlaisen ydinaseriisunnan Pohjois-Koreassa. Maailmanpolitiikkaan mahtuu monta tyhjäksi kirjaukseksi jäänyttä aiesopimusta.

– Saadaanko [Trumpin] arvaamattomuudesta positiivista momentumia, joka nostaa alueen kokonaisturvallisuutta? Se jää nähtäväksi, Aaltola sanoo.

Lue lisää:

Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Päivitys 13.6.: Tarkennettu Trumpin sanomisia: hän korosti, että joukkojen vetäminen pois Etelä-Koreasta ei kuulu Yhdysvaltain suunnitelmiin nyt, vaan tämä on Trumpin henkilökohtainen pyrkimys.