Yhdysvaltain presidentti Donald Trump esittää väliaikaista suojelua laittomille siirtolaisille vastineeksi Meksikon rajamuurin yli viiden miljardin dollarin rahoituksesta.

Trump kertoi lauantai-iltana Suomen aikaa televisioidussa puheessaan antavansa kolmen vuoden jatkoajan Daca-ohjelmalle, joka suojelee laittomasti maahan tulleita siirtolaislapsia. Lisäksi hän lupasi 300 000 karkotusta odottavalle siirtolaiselle kolmen vuoden jatkoajan oleskella maassa. Hän kuvaili puhettaan etukäteen ”merkittäväksi ilmoitukseksi”.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Demokraatit tyrmäsivät Trumpin ehdotuksen jo lauantaina. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi totesi jo ennen presidentin puhetta pitävänsä epätodennäköisenä, että mikään ehdotus menisi läpi edustajainhuoneessa.

Senaatin demokraattiryhmää johtava Chuck Schumer kuvasi Trumpin aloitetta ”panttivankitilanteeksi”.

”Presidentti itse on aikaisemmin poistanut muun muassa Daca-ohjelman tarjoaman suojelun. Se, että hän nyt lupaa palauttaa jotakin muurin rahoitusta vastaan ei ole kompromissi vaan panttivankitilanne”, hän sanoi lausunnossaan CNN:n mukaan.

Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer arvioi, että tilanteessa ajaudutaan Trumpin jo muutamaan kertaan väläyttämään kansallisen hätätilan julistamiseen.

”Kansallisen hätätilan julistus, jonka tuomioistuimet kuitenkin peruuttavat, antaa mahdollisuuden avata hallinto uudelleen ja on todennäköisin tie ulos”, hän tviittaa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Oikeusoppineet ovat arvioineet, ettei Trump voi julistaa kansallista hätätilaa omin päin.

Yhdysvaltain hallinto on ollut osittain suljettuna rajamuurin rahoituskiistan vuoksi 22. joulukuuta lähtien ja 800 000 hallinnon työntekijää on jäänyt palkatta täksi ajaksi.

Lue lisää:

Donald Trumpilta uusi hätätilauhkaus – ”Minulla on ehdoton oikeus”

Tutkija: ”Trump sai bluffilla ihmisiä tv:n ääreen”

Donald Trump toisti erikoisen uhkauksensa – Oikeusoppinut: ”Voi seurata paljon vakavampi kriisi”