Historiantutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka sanoo, että Yhdysvaltain presidenttinä ensi perjantaina aloittavan Donald Trumpin lausunnot Yhdysvaltain kansainvälisistä sopimuksista avaavat kauhunäkyjä.

–Trumpin kuhertelu Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa ja sekoilu Yhdysvaltain Nato-suhteen painoarvosta herättää pahimman mahdollisen painajaisen. Synkistelyä ei pitäisi päästää valloilleen, mutta Suomen kohtalo on Trumpin myllyssä niin pikkujuttu, että hän voi aiheuttaa meille kamalia asioita sitä edes huomaamatta ja tarkoittamatta, Tarkka kommentoi blogissaan.

Tarkan mukaan ei ole vaikea kuvitella, että Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin päättävät jonakin päivänä ”lahjoittaa toisilleen jotakin erityisen mieluisaa”.

–Entäpä jos Trump lupaisi lopettaa puheet Krimin kaappauksen laittomuudesta ja Putin vakuuttaisi ryhtyvänsä niin kiltiksi, että Naton ei tarvitse laajentua. Kättä päälle. Kauppa olisi Venäjälle varsinainen kruununjalokivi, vaikka Putin joutuisi ikuiseen kiitollisuudenvelkaan Trumpille. Se ei maksaisi Yhdysvalloille enempää kuin aikoinaan Baltian maiden jättäminen Neuvostoliiton armoille, hän kommentoi.

Tarkka muistuttaa, että tämän skenaarion toteutuminen ei olisi ensimmäinen kerta, kun suurvallat sopivat keskenään, mitä niiden välialueella olevien pikkumaiden rauhaan kuuluu.

–Niin tekivät Neuvostoliitto ja Saksa 1939 ja sitten Puolalle, Baltian maille ja Suomelle kävi niin kuin kävi. Suomen silloiset kohtalotoverit ovat nyt paremmassa asemassa kuin 1939, mutta Suomi on yhtä yksin kuin silloin. Jos pahin ajateltavissa oleva skenaario toteutuu, Suomi on Venäjän etupiirissä, eikä vain Venäjän tahdosta vaan Yhdysvaltain ja Venäjän yhteispäätöksellä, hän toteaa.

Tarkka huomauttaa, että joidenkin Trumpin lausuntojen mukaan jo nykyinen Nato sitoo Yhdysvallat niin kaukaisten maiden turvallisuuden takaajaksi niin vaikeissa oloissa, että riski on hänen mielestään kohtuuton ja hyöty olematon.

Trump sanoi muun muassa viime maaliskuussa, että Yhdysvaltain roolia Natossa voidaan joutua pienentämään selvästi tulevina vuosina.

Lue lisää: Donald Trump huojuttaa nyt Natoa, haukkuu Euroopan – ”Miksi he eivät tee mitään?”