Ajatuspaja Carnegie Europen vieraileva tutkija Stefan Lehne kuvailee ensi kevään eurovaaleja poikkeuksellisen tärkeiksi. Paineita aiheuttavat populismi, uhkaava kauppasota ja muuttoliike.

–Muuttoliike on edelleen suurin haaste.Vaikka Eurooppaan tulijoiden määrä laskee, hysteria on nousussa. Niin populistit kuin yhä useammat valtavirtaa edustavat poliitikotkin rakentavat maahanmuuttoa vastustaville elementeille, Lehne kirjoittaa kommentissaan.

Hän nostaa populistit esiin myös muutoin ja mainitsee nimeltä Ranskan Marine Le Penin sekä Italian Matteo Salvinin.

–Näistä vaaleista saattaa nousta raju poliittinen myrsky. Perinteisesti eurovaaleja on pidetty toissijaisina, mutta tällä kertaa panokset ovat kovemmat. EU- ja maahanmuuttokriittiset voimat valmistautuvat massiiviseen hyökkäykseen, jonka tarkoituksena on kääntää EU-politiikan suunta ja rikkoa perinteinen jako keskustaoikeistoon ja keskustavasemmistoon.

Lehnen mukaan myöskään Yhdysvaltojen merkitystä ei pidä aliarvioida. Hän muistuttaa, että presidentti Donald Trump kuvaili EU:ta hiljattain USA:n viholliseksi kaupassa.

–Tämä saattaa johtaa hajaannukseen EU:n sisällä. EU pystyy taistelemaan kauppasodassa, mutta kauppasodissa on vain harvoin voittajia. Tehokas kansainvälinen yhteisö, joka tekee yhteistyötä Yhdysvaltain politiikan järkevien osien kanssa saattaa auttaa välttämään pahimman, mutta riskit ovat vakavia.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasi viikolla Donald Trumpin. Mediatietojen mukaan he sopivat, etteivät EU ja USA langeta toisilleen uusia tuontitulleja, vaan pyrkivät Trumpin sanoin ”nollatariffeihin”. Osapuolet jatkavat neuvottelujaan kauppaesteiden poistamiseksi, ja myös terästä ja alumiinia koskevat tuontitullit arvioidaan uudelleen. Esimerkiksi Nordea on kuitenkin kuvaillut tätä vain ”aselevoksi”.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen neuvonantaja Steve Bannon kertoi viikko sitten aikovansa perustaa oikeistopopulisteja tukevan säätiön Brysseliin. Hanketta on pidetty yrityksenä vaikuttaa eurovaaleihin.

Bannon itse kertoi, että säätiön on tarkoitus olla oikeistolainen vaihtoehto unkarilaissyntyisen suursijoittaja George Sorosin säätiölle. Sorosin säätiön nimissä on lahjoitettu noin 32 miljardia dollaria liberaalien aatteiden hyväksi.

–Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että ensi toukokuu on valtavan tärkeä. Kyseessä on ensimmäinen todellinen koko mantereenlaajuinen yhteenotto populismin ja Davosin puolueen välillä, Bannon kommentoi.

”Davosin puolueella” hän viittaa Sveitsin Davosissa vuosittain järjestettävään talousfoorumiin.

Muun muassa belgialainen europarlamentaarikko Guy Verhofstadt reagoi Bannonin hankkeeseen varsin suorin sanoin.

–Äärioikeiston saarnamies Steve Bannon haluaa sekaantua tuleviin eurooppalaisiin vaaleihin. Kuinka paljon venäläistä rahaa ja tukea on mukana tällä kertaa? Kuinka paljon henkilökohtaisia Facebook-tietoja käytetään jälleen? Mikä tahansa vastaus onkin, hänet on pysäytettävä ennen kuin nationalismi tuhoaa Euroopan jälleen, hän sanoi.

Lue myös: Suorat sanat Steve Bannonin uudesta hankkeesta: ”Kuinka paljon venäläistä rahaa on mukana tällä kertaa?”