Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusohjaaja Niku Määttänen ei pidä asuntolainoille kaavailtua kattoa mielekkäänä tapana ehkäistä kotitalouksien velkaantumista.

Määttänen epäilee blogikirjoituksessaan, että lainakatto ”saattaa rajoittaa myös järkevästi toimivien kotitalouksien taloudenpitoa”.

– Se hankaloittaisi kulutuksen sopivaa ajoitusta yli elinkaaren ja vähentäisi siten joidenkin kotitalouksien hyvinvointia.

Määttänen ehdottaa sen sijaan puuttumista velkaantumisen kannustimiin, mikä hänen mukaansa olisi turvallisempi tapa ehkäistä kotitalouksien ylivelkaantumista. Ensimmäisenä hän nostaa esiin vuokra-asumisen ja omistusasumisen epätasa-arvoisen verokohtelun.

– Vuokra-asunnoista peritään pääomatuloveroa, omistusasunnoista ei. Siksi omistusasuminen on jo verotuksellisesti vuokra-asumista edullisempaa. Näin ollen ei pitäisi olla kovin yllättävää, että kotitaloudet ovat valmiita ostamaan asunnon tarvittaessa suurellakin velkavivulla, Määttänen kirjoittaa blogissaan.

Toiseksi Etlan tutkimusohjaaja puuttuu vuodenvaihteessa korotettavaan varainsiirtoveroon.

– Varovainen nuoripari ostaisi ensin pienen asunnon ja muuttaisi suurempaan vasta kun osa ensimmäistä asuntolainaa on maksettu pois. Varainsiirtovero tietysti rankaisee tällaisesta toiminnasta. Tämä on yksi varainsiirtoveron ongelma.

Erityisen kummallisena Määttänen pitää sitä, että ensiasunnon ostajat on vapautettu kyseisestä verosta. Hän arvioi, että tämä kannustaa nuoria asunnonostajia mahdollisimman suuren asuntolainan ottamiseen, sillä mitä arvokkaampi ensiasunto on, sitä suurempi on myös varainsiirtoveron säästö.