Valtio-opin emeritusprofessori Göran Djupsund listaa viisi poikkeuksellista piirrettä viime sunnuntaina eduskuntavaaleista: uudessa eduskunnassa on poikkeuksellisen monta naista, äänestysprosentti oli korkein sitten vuoden 1991, yksikään puolue ei saanut yli 20 prosentin kannatusta, keskustan tulos oli huonoin yli sataan vuoteen ja perussuomalaiset oli lähellä nousta suurimmaksi puolueeksi.

”Poikkeuksellinen tilanne herättää kysymyksen siitä, olisiko kansanedustajien keskusteltava avoimesti poliittiseen kulttuuriimme liittyvistä ongelmista, sekä yleisesti että erityisesti korkeimmalla päätöksentekotasolla. Eikö nyt pitäisi etsiä uusia luovia tapoja”, hän kysyy mielipidekirjoituksessaan Hufvudtasbladetissa.

Lue myös: Havahduttava kuva Suomen vaalituloksesta – ”Huolestuttava ilmiö”

Djupsund esittää poikkeuksellista ratkaisua myös vaikeiksi ennustettuihin hallitusneuvotteluihin.

”Entä jos kansainvälisestä konfliktinratkaisijasta Pekka Haavistosta tehtäisiin pääministeri? Sekä hallituksen sisällä että suhteessa oppositioon Antti Rinnettä neutraalimpi henkilö voisi parantaa yhteistyötä. Epätavallista? Kyllä, mutta epätavallinen tilanne ja pitkän aikavälin haasteet vaativat tällaista ratkaisua.”

Haaviston pääministeriydellä on spekuloinut myös vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara.

”Missään ei ole kirjoitettu, että pääministerin tulisi tulla suurimmasta puolueesta – suurimmalla puolueella on tosin oikeus yrittää ensimmäisenä, mutta jos eduskunnan enemmistö niin sopii, pääministeriksi voi tulla kuka hyvänsä. Ei pitäisi olla toivoton tehtävä neuvotella Haavistosta pääministeriä, vaikka vihreät jäisivät kahden suurimman puolueen taakse. Olen aika varma, että kokoomus pitäisi Haavistoa parempana kuin Rinnettä ja demarit parempana kuin Orpoa”, hän kommentoi blogissaan vaalien alla.

Pekka Haavisto on ilmoittanut jättävänsä vihreiden puheenjohtajuuden kesäkuussa, jolloin puolue järjestää seuraavan puoluekokouksensa.

Lue lisää:

Tästä syystä Pekka Haavistosta saattaa tulla pääministeri: ”Kokoomus pitäisi parempana kuin Antti Rinnettä ja demarit parempana kuin Petteri Orpoa”

”Kaikki odottavat, mitä hän tekee” – Maria Ohisalo singahti kertaheitolla vihreiden kärkinimeksi, vaalitulos tuo täysmullistuksen

Göran Djupsund kommentoi hallitusneuvotteluita myös Twitterissä ja esittää, että naisille tulisi antaa eturivin asema neuvotteluissa.

”Miten olisi, jos pantaisiin hallitusneuvotteluja hoitaamaan erittäin pätevät, puoluejohtajamaisen vahvan tuen saanet naisedustajat Elina Lepomäki, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Anna-Maja Henriksson? Ainakin vahvasti mukaan neukkareihin. Ja jos vasemmisto on mukana kuvassa, niin Li Andersson tietenkin liittyy joukkoon.”

Hallitustunnustelija nimetään ensi viikon perjantaina. Todennäköisesti valinta on sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne. Rinne kertoi torstaina pitävänsä tavoitteena, että hallituspohja olisi selvillä jo perjantaina 3. toukokuuta.

Lue myös:

Kokoomuskonkari hallituskaavailuista: ”Vihervasemmisto olisi yksinkertaisesti liian monilukuinen”

Talouden asiantuntijat: ”Todennäköisimmällä hallituskokoonpanolla vaikea puuttua Suomen ongelmiin”

Antti Rinne: Suomen uusi hallitus selvillä 27. toukokuuta – Näin hän aikoo sen kasata

Vaalikonevastaukset paljastavat: Sdp:n ja kokoomuksen yhteinen sävel voisi löytyä perhevapaista

Suomi palaamassa kolmen A:n kerhoon? ”Seuraava hallitus tarvitsee hitusen onnea, mutta ennen kaikkea päättäväisyyttä”