Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes arvioi instituutin sivuilla julkaistussa kommentissaan Venäjän aikeita Valko-Venäjällä. Moshesin mukaan viime aikoina ovat kiihtyneet spekulaatiot siitä, että Venäjä yrittäisi toistaa Ukrainan-temppunsa Valko-Venäjällä. Teorioita on kaksi: se, että Moskovaa ärsyttää Valko-Venäjän suhteiden lähentyminen länteen sekä se, että Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrkisi yhdistämään Valko-Venäjän ja Venäjän oman valtakautensa jatkamiseksi.

”Toinen käsitys on epämääräisyydestään huolimatta levinnyt mediassa ja joidenkin asiantuntijoiden parissa: mahdollista annektointia arvellaan Vladimir Putinin keinoksi ratkaista presidenttiä uhkaava ’vuoden 2024 ongelma’. Venäjän perustuslain asettamat rajat presidenttikausien määrälle voisi ohittaa nousemalla valtaan aivan toisessa oikeudellisessa yksikössä – uudessa Venäjän ja Valko-Venäjän muodostamassa valtiossa”, Moshes kirjoittaa.

Moshesin mukaan näitä teorioita ei voi täysin ohittaa, mutta niitä ei pidä myöskään liioitella. Valko-Venäjä ei ole yhtäältä saavuttanut länneltä myönnytyksiä, jotka pakottaisivat Venäjän toimiin, ja toisaalta Venäjän perustuslain muuttaminen olisi helpompaa kuin uuden valtion liittäminen Venäjään, Moshes arvioi. Moshesin mukaan Venäjän ensisijainen pyrkimys näyttää olevan kiristää entisestään otettaan Valko-Venäjästä. Kunhan Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko tiedostaa liikkumatilansa rajat, Krelm antaa hänen pysyä vallassa, Moshes toteaa.

”Kreml tekee kaikkensa, jotta Valko-Venäjän nykyjohdolla tai sen oletetulla seuraajalla ei ole mahdollisuutta muuttaa toimintaansa. Venäjän taloudellinen tuki ei ole pyyteetöntä. Ennen niin avokätiset lainat ovat nyt pienenemässä. --- Samalla Venäjä kasvattaa puolustusvalmiuttaan Valko-Venäjän rajojen tuntumassa. Venäjän media kohdistaa viestinsä paikallisille ’venäläisen maailman’ kannattajille, ruokkii näiden Venäjä-sympatioita ja pyrkii estämään valkovenäläisen identiteetin nousun”, Moshes kirjoittaa.

LUE MYÖS:

Arvailu Vladimir Putinin aikeista Valko-Venäjällä jatkuu: ”Kansainvälinen tilanne luo suojaavan sumuverhon”

Timo Soini huolestui Venäjän aikeista Valko-Venäjällä: ”En nyt sinänsä hyökkäystä vielä pelkää...”