G7-maat Italiaa lukuun ottamatta ovat tyrmänneet Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin aloitteen siitä, että Venäjä otettaisiin takaisin johtavien teollisuusmaiden ryhmään.

Venäjä erotettiin aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä vuonna 2014 maan miehitettyä Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan.

–Venäjän pitäisi olla mukana tässä kokouksessa, Trump sanoi perjantaina Valkoisessa talossa ennen kuin lähti kokouspaikkaa kohti.

Italian tuore pääministeri Giuseppe Conte ilmoitti olevansa samaa mieltä.

–Venäjä pitäisi ottaa takaisin, se olisi kaikkien etu, hän kommentoi Corriere della Seralle.

Italian hallitukseen noussut äärioikeistolainen Lega ja erityisesti sen johtaja Matteo Salvini tunnetaan Venäjä-mielisenä. Salvini on linjannut ajavansa hallituksessa myös Venäjän vastaiden pakotteiden poistamista.

Geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja Ian Bremmer ihmettelee Trumpin motiiveja.

–Yhdelläkään vakavasti otettavalla tietämälläni ulkopolitiikan asiantuntijalla ei ole hyvää selitystä sille, miksi Trump on niin yksipuolisen rakastunut Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Mikä tahansa syy sille onkin, emme tiedä sitä vielä, hän kommentoi Twitterissä.

Muut G7-maat ovat tyrmänneet Trumpin avauksen

–Pitäisi muistaa, miksi G8:sta tuli G7. Ennen kuin Venäjän paluusta voidaan käydä minkäänlaisia keskusteluja, Venäjän täytyy muuttaa asennoitumistaan, brittiläinen hallituslähde totesi Financial Timesille (FT).

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoitti Yhdysvaltoja kansainvälisen järjestyksen haastamisesta.

–Emme lopeta yrityksiä vakuuttaa presidentti Trumpille, että tämän järjestyksen torpedoimisessa ei ole mitään järkeä. Se pelaa vain niiden pussiin, jotka yrittävät järjestää länsimaisia arvoja uudelleen, Tusk kommentoi.

Myös Yhdysvalloissa senaattorit molemmista puolueista arvostelevat Trumpia.

–Tämä on heikko esitys. Putin ei ole ystävämme eikä hän ole presidentin kaveri, republikaanisenaattori Ben Sasse toteaa FT:lle.

Demokraattien senaattori Chuck Schumer puolestaan sanoo, että Trump on tekemässä Yhdysvaltain ulkopolitiikasta ”kansainvälistä vitsiä”.

Lue myös:

Donald Trump G7-maille: ”Miksi kokoonnumme ilman Venäjää?”

Trump riitautui julkisesti Macronin ja Trudeaun kanssa – aikoo jättää G7-kokouksen kesken