Viikolla puhjennut raju riita sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyn aikataulusta jatkuu. Riitaa on ihmetellyt muun muassa Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.

– Mitä eduskunnassa oikein tapahtuu? Kyseessä on maakuntauudistus, ei mikään poikkeustoimia vaativa kiireellinen kohtalonkysymys. Jäitä hattuun, hän kommentoi Twitterissä.

Keskusta varoittaa usean edustajansa suulla soten lykkääntymisen seurauksista.

Keskusta ja muut hallituspuolueet haluaisivat saada eduskunnan sote-valiokunnan mietinnön valmiiksi jo heinäkuussa. Valiokunta ei kuitenkaan saanut torstaina päätettyä työskentelynsä venyttämisestä heinäkuun eli eduskunnan kesätauon alun päälle. Lisäksi valiokunta saattaisi joutua keskeyttämään lomansa 2-3 päiväksi elokuussa.

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mukaan hallitusryhmillä on yksimielisyys sosiaali- ja terveysvaliokunnissa jatkaa töiden tekemistä heinäkuun ensimmäinen viikko.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hanna-Kaisa Heikkinen kuitenkin vastaa Sarkomaalle, että yksimielisyys puuttuu siitä, milloin työtä jatketaan kesätauon jälkeen.

–Jos jatketaan vasta 4.9., tarkoittaa se suoraan, että uudistuksen voimaantulo lykkääntyy vuoteen 2021. Yllättävää oli, kuinka suosittu ajatus tämä 4.9. paluu oli, hän sanoo.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen varoittaa soten lykkääntymisen seurauksista.

–Jos uudistus lykkääntyy siksi, ettei valiokunta voi keskeyttää lomaansa kahdeksi päiväksi, mittasuhteet ovat pahasti pielessä. Lykkääntyminen tekisi nykyjärjestelmästä hallitsemattoman markkinamallin. Luulin opposition vastustavan sitä. Niin sitä ihminen erehtyy, hän kommentoi Twitterissä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, että soten lykkääntyminen vuodella tarkoittisi ”vähintään kymmenien miljoonien eurojen” lisälaskua.

–Jos sote-uudistus lykkääntyy jälleen vuodella, hintalappu veronmaksajille on vähintäänkin kymmenien miljoonien eurojen luokkaa, todennäköisesti enemmänkin. Kyllä tämä olisi jo pikkuhiljaa kovin järkevää saada maaliin, hän tviittasi.

Uuden Suomen tietojen mukaan kesäkäsittelyä vaikeuttaa ainakin virkaohjeistus, joka rajoittaa kansanedustajien mahdollisuuksia työllistää eduskunnan virkahenkilöstöä kesällä.

Lue lisää:

”Keskustan härski iltalypsy aiheutti umpikujan” – Eduskunta ilmiriidassa Sipilän vaatimuksesta ja aikataulusta

Ihmetys eduskunnassa: ”Nyt tulee rauhoittua – myös keskustan”