Euroopan komission seuraavan johtajan Ursula von der Leyenin politiikka tulee poikkeamaan keskeisesti hänen edeltäjänsä Jean-Claude Junckerin linjasta, kirjoittaa Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen Kaleva-lehden kolumnissaan. Koska keskustaoikeiston ja sosiaalidemokraattien muodostama sinipuna menetti enemmistön Euroopan parlamentissa, von der Leyen joutuu hakemaan tukea vuoroin oikeistosta ja vasemmistosta sekä liberaaleilta ja konservatiiveilta, Ronkainen toteaa.

LUE MYÖS: Uusi EU-komissaari vastaa ”eurooppalaisen elämäntavan suojelemisesta” – Heti nousi kohu

”Von der Leyen suhtautuu maahanmuuttoon turvallisuuskysymyksenä ja päätös tehdä salkku ’eurooppalaisen elämänmuodon suojelemiseksi’ kertoo, että retoriikassa peesataan oikeata laitaa. Jutta Urpilaisen vähätelty kumppanuussalkku pyrkii pitämään hyvät välit Pohjois-Afrikan uusiin johtajiin, joiden EU toivoo pitävän pakolaiset Afrikan puolella. Komissio ei kaihda kovia keinoja, jos pakolaiset pyrkivät taas Lähi-idästä ja Afrikasta Eurooppaan. Euroopan kosmopoliittisuus pysähtyy Euroopan ulkorajoille. Radikaali oikeisto on voittanut maahanmuuttoon liittyvän kulttuurisodan”, Ronkainen kirjoittaa.

LUE MYÖS: Jutta Urpilaisen ”Afrikka-salkusta” tuli kuuma peruna

Hän arvioi myös, että von der Leyen ”tulee todennäköisesti katsomaan oikeusvaltioperiaatteen rikkomista läpi sormien”. Suomi on EU-puheenjohtajana pitänyt vahvasti esillä oikeusvaltioperiaatetta, minkä seurauksena Suomi on jo joutunut Unkarin median hampaisiin. LUE LISÄÄ: Tutkijan havainto Viktor Orbánin Suomi-ryöpytyksestä: ”Hyvin tietoinen provokaatio”

Ronkaisen mukaan uusi EU-komissio on aikamme kuva, mutta huteralla pohjalla.

”Von der Leyen pyrkii ylittämään Euroopan jaot, mutta sen toiminnassa on mukana jatkuva kulttuurisodan siemen”, hän kirjoittaa.

LUE MYÖS: Pystyykö italialainen pysäyttämään uuden eurokriisin? ”Matteo Salvinin täydellinen vastakohta”