Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi Timo Soinin jäävän historiaan monessa asiassa poliittisen uransan ansiosta. Hän tiivistää Soinin uran kolmeen sanaan: nousu, uho ja tuho.

Ensimmäiseksi kiinnekohdaksi Soinin uralta Jokisipilä nostaa vuoden 2011 eduskuntavaalit. Silloin perussuomalaiset nousivat 5 edustajan pikkupuolueesta 39 edustajan puolueeksi, maan kolmanneksi suurimmaksi.

”Hänen johdollaan PS särki perinteisen kolmen suuren mallin, eikä vanha järjetelmä näillä näkymin ole tekemässä paluuta”, Jokisipilä kommentoi kirjoituksessaan Facebookissa.

Soinin johdolla perussuomalaiset teki Jokisipilän mukaan palveluksen suomalaiselle kansanvallalle tarjoamalla puoluepoliittisen vaihtoehdon vanhalle menolle ja kanavoimalla siihen kohdistuneen protestihengen parlamentaariseen vaikuttamiseen.

”Ensimmäinen jytky oli osoitus siitä, että poliittisen järjestelmämme vastuumekanismit toimivat”, Jokisipilä analysoi.

Vuoden 2015 vaaleissa perussuomalaiset otti Soinin johdolla toisen jytkyn ja Soini johdatti puolueensa hallitukseen. Jokisipilä muistuttaa, että hallitukseen nousu on tyypillisesti ollut populistipuolueille potentiaalisesti hengenvaarallinen askel.

Soini oli keskushahmoja myös oman puolueensa eduskuntaryhmän hajottamisessa Jussi Halla-ahon tultua valituksi puolueen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2017.

”Istuvana ministerinä hänen olisi normaalin marssijärjestyksen mukaan tullut asettua itse ehdolle puheenjohtajaksi, mutta hän ei halunnut ottaa riskiä Halla-aholle häviämisestä. Hän yritti toteuttaa haluamansa perimysjärjestyksen ja testamentata puheenjohtajuuden Sampo Terholle, mutta hänen asemansa ja suosionsa puolueen sisällä oli kesään 2017 tultaessa heikentynyt jo siinä määrin, ettei sekään onnistunut”, Jokisipilä kertaa.

Turvautui keinoihin, joita olisi itsekin kauhistellut

Sen jälkeen Soini turvautui Jokisipilän mukaan keinoihin, joita olisi itsekin kauhistellut ja pitänyt täysin mahdottomina, jos ne olisi joku hänelle kristallipallosta muutamaa vuotta aiemmin näyttänyt: sinisten perustaminen ja jatkaminen hallituksessa näyttäytyi suurelle osalle kansaa valtiosäännön ja demokratian pilkkaamiselta sekä perussuomalaisten äänestäjille annetun mandaatin pettämiseltä.

”Vuoden 2019 vaaleissa Soini sai äänestäjiltä niin rajun ja yksiselitteisen tuomion, että vastaavaa Suomen poliittisessa historiassa on kokenut vain harva. Hänen perussuomalaisista sinisiin kuljettamastaan poliittisesta perinnöstä ei jäänyt juuri mitään jäljelle.”

Lisää aiheesta: Näkökulma: Timo Soinin vaiherikas poliittinen ura taitaa olla sitten taputeltu

Viikko sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa kaikki ehdolla olleet 11 sinisten kansanedustajaa, mukaan lukien 4 Sipilän hallituksen ministeriä, putosivat eduskunnasta. Paikkansa menettivät myös muihin ryhmiin loikanneet kaksi muuta edustajaa. Halla-ahon perussuomalaisiin jääneistä sen sijaan lähes kaikki pääsivät läpi ja lisäsivät kannatustaan. Halla-ahon henkilökohtainen äänimäärä oli suurempi kuin sinisten 150 ehdokkaan yhteenlaskettu äänimäärä.

Lue myös: Nyt tuli Sinisistä suorat sanat: ”Vituiksi meni koko vallankumous”

Soini kommentoi vaalitulosta blogissaan vain lyhyesti: ”Mikään ihmisen tekemä ei ole kestävää.”

Markku Jokisipilän mukaan Timo Soini osoittautui vuosina 2010-2011 poliittisesti mestarilliseksi kansan syvien rivien tuntojen aistijaksi.

”Hän haistoi heräämässä olevan yhteiskunnallisen kysynnän ja asemoi taitavasti puolueensa vastaukseksi siihen. Jossain vaiheessa vuoden 2015 tienoilla hän joko menetti tämän aistinsa tai päätti olla seuraamatta sitä. Hän teki virhearvioita liukuhihnalta: ei ymmärtänyt maahanmuuttokriittisyyden voimaa PS:n kentällä, aliarvioi Halla-ahon poliitikkona, laiminlöi kenttätyön, yliarvioi oman vetovoimansa ja kykynsä johtaa liikettä, sortui ylimielisyyteen ja rakastui ministerinpostin tuomaan valta-asemaan. ”

”Timo Soini veti oman poliittisen perintönsä pyntystä alas”

Karkeimmat virheet tapahtuivat Jokisipilän mukaan kesän 2017 puoluekokouksen alla, sen aikana ja sen jälkeen.

”Ei ole liioittelua sanoa, että noilla toimillaan Timo Soini veti oman poliittisen perintönsä pyntystä alas ja tahrasi maineensa osana Suomen poliittista historiaa peruuttamattomalla tavalla. Tappion täydellisyyttä kuvaa se, että lopulta edes tuo puolueen hajottaminen ei onnistunut, kun PS Halla-ahon johdolla otti vuoden 2019 vaaleissa sinisten puolueelta viemät eduskuntapaikat.”

Timo Soini kertoi torstaina jättävänsä politiikan.

”Minä lähden politiikasta. Hyväntuulisena, hyvillä mielin. Kun uusi hallitus aloittaa, astun Senaatintorille vapaana miehenä. Elämäni mullistuu, koska tiedän mitä se on ollut. Toteutan muutaman haaveen. Nautin kesästä, oikeassa olemisesta”, hän kirjoitti blogissaan.

Lue lisää: Timo Soini ilmoitti viimein: Jättää politiikan

Markku Jokisipilän mukaan Soinilla ei tosiasiassa ollut enää mitään muuta vaihtoehtoa.

”Vaikka hän olisi sinisten ehdokkaana eurovaaleissa ehdolle asettunutkin, hän ei olisi tullut valituksi. Valinta olisi edellyttänyt sinisten listalle ainakin sataatuhatta ääntä, mikä olisi Soininkin mukana ollessa ollut täyttä utopiaa. ”

Yhdeksi Soinin historiallisista saavutuksista jää Jokisipilän mukaan myös se, että hän omilla toimillaan pani lopullisen pisteen oppi-isänsä Veikko Vennamon 1950-luvulla alulle panemalle populistiselle puoluelinjalle.

”Nousu, uho ja tuho, todellakin.”